Válka je tu? EU přistoupila k vážným opatřením

19.07.2018 11:04

Dnešním dnem začínají platit předběžná opatření na dovoz oceli a hliníku. Evropská unie tak reaguje na cla, která zavedly Spojené státy. Země Evropské unie má před přítokem přebytečných surovin chránit systém kvót a poplatků. Informovala o tom Česká televize.

Válka je tu? EU přistoupila k vážným opatřením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Spojené státy uvalily na ocel a hliník cla prvního června tohoto roku z popudu prezidenta Trumpa. Vedení Evropské unie se bojí, že přebytečná ocel a hliník zaplaví Evropu a ohrozí tak místní ocelárny. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malströmová uvedla, že Evropská unie bedlivě sleduje, zda ocel určená pro americký trh nekončí v Evropě a nezpůsobuje negativní dopady jako třeba tzv. dumpingové ceny, tedy cenu pod náklady na výrobu.

Anketa

Co si myslíte o Robertu Šlachtovi?

11%
hlasovalo: 6103 lidí

Praxe má být taková, že pokud firma začne náhle zvyšovat svůj dovoz do Evropy, uvalí Evropská unie na tento dovoz clo ve výši 25 %. Podle ČT je toto jasná známka toho, že obchodní válka se stupňuje a Trumpova cla vyvolala vlnu dalších cel v jiných státech. Podle prezidenta Zemana je jakákoli obchodní válka nesmyslem a strategiií, kde prohrávají všichni zúčastnění.

I podle Mezinárodního měnového fondu jde o špatné rozhodnutí. Opatření a protiopatření mohou prý poškodit důvěru v obchod jako takový. Jeho představitel uvedl, že pokud začnou platit všechna plánovaná opatření, utrpí tím stabilita trhu. Právě stav trhu nyní zkoumá Evropská unie, a šetření není ještě u konce. Ale pravidla umožňují, aby preventivní ochranná cla zavedla, a to až na celých 200 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…