Válka mezi Zemanem a Zaorálkem? Hradní Kmoníček zvesela zaperlil v ČT. S pomocí několika vtipných příměrů

06.10.2014 11:51

Žádost volyňských Čechů o repatriaci z Ukrajiny do vlasti spustila o víkendu mediální přestřelku mezi Ivanem Počuchem, velvyslancem v Kyjevě, na jehož stranu se postavil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, a prezidentem Milošem Zemanem. Jasno teď do celé věci bude muset podle svých slov vnést Hynek Kmoníček, šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Ten považuje víkendovou mediální přestřelku za vtipnou záležitost, jejíž účastníci se svými vyjádřeními sami trefili do nohy a ještě to potom ukázali na kameru.

Válka mezi Zemanem a Zaorálkem? Hradní Kmoníček zvesela zaperlil v ČT. S pomocí několika vtipných příměrů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Prezident Miloš Zeman v sobotu oznámil, že je v souvislosti s žádostmi volyňských Čechů o přesídlení z Ukrajiny do České republiky hluboce nespokojen s prací českého velvyslanectví v Kyjevě. Podle něj nemá ambasáda k volyňským Čechům dobrý vztah. Na kritiku z Hradu zareagoval velvyslanec v Kyjevě Ivan Počuch, který MF Dnes sdělil, že se o potřebě přesídlení volyňských Čechů z Ukrajiny do Česka dozvěděl až z médií a ze schůzek s českými představiteli a že se o situaci krajanů zajímá. Za svého velvyslance se postavilo i ministerstvo zahraničí, které údajně nedisponuje žádnými hodnověrnými informacemi, které by jakkoli zpochybňovaly práci dotyčného zastupitelského úřadu.

Hynek Kmoníček ve studiu České televize uvedl, že se ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v pátek dohodl s prezidentem Zemanem na tom, že o přesídlení volyňských Čechů bude rozhodovat rezort ministra vnitra Milana Chovance. Prezident prý ministra zahraničí seznámil se seznamem žadatelů a vysvětlil mu, že krajané nechtějí, aby se celou záležitostí zabývalo ministerstvo zahraničí. Zaorálek tedy prý souhlasil s prezidentovým návrhem, že Zeman předá osmnáctého října seznam Milanu Chovanci, který ho následně prověří a nastaví podmínky, které bude moci Česká republika žadatelům o repatriaci nabídnout. V plánu rovněž bylo dohodnuto, že nakonec obě ministerstva společně vypracují materiál, na jehož základě vláda učiní rozhodnutí.

Zbytečná mediální šarvátka, teď abych udělal pořádek

Kmoníček si myslel, že tím celá záležitost kolem přesídlení volyňských Čechů skončila, leč chyba lávky. O víkendu se rozhořela mediální bitva, jejíž účastníci údajně začali vyvracet sami sebe. Například velvyslanec Počuch si podle šéfa šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky protiřečil v tom, že situací zabývá, ale že se o tom, že volyňští Češi chtějí do Česka, dozvěděl až z médií. Nyní to prý Kmoníček bude muset znovu uchopit, uklidnit situaci a vrátit vše do pátečního jednání tak, aby se všichni zainteresovaní zabývali skutečným problémem a ne zbytečnými mediálními šarvátkami.

Kmoníček nicméně z titulu bývalého diplomata uznal, že to má Počuch na Ukrajině velmi těžké, o to víc, že je velvyslancem poprvé. Složitost jeho pozice prý dokládá i to, že se stal velvyslancem na Ukrajině až poté, co tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nabídl post svému předchůdci Janu Kohoutovi.

Šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky následně připomněl, že pro téměř každého velvyslance jsou podstatné tekuté písky naší krajanské komunity. On sám jako velvyslanec musel řešit špatný vztah svého předchůdce s krajany. Dodnes tak za svůj diplomatický úspěch považuje, že se mezi sebou jednotlivé krajanské obce baví a že se baví i s ním. S některými krajany ho dokonce údajně pojí přátelství. „To chce jemnou práci, které obvykle říkáme diplomacie,“ uvedl k tomu Kmoníček.

Respektujte dohodu a mlčte

Mluvčí krajanů Věra Doušová uvedla, že si krajané nepřejí, aby ministerstvo zahraničí nahlíželo do osobních údajů krajanů, dokud to neschválí vláda. Kmoníček s jejím postojem vyjádřil nesouhlas, nicméně uvedl, že na základě těchto podnětů došlo k dohodě, že se celou záležitostí bude zabývat ministerstvo vnitra, nikoliv zahraničí, k němuž žádná averze nebyla zaznamenána. „Ocenil bych, kdyby tu dohodu všichni respektovali a radši se k ní nevyjadřovali, pokud jsou tak šikovní,“ ironicky podotkl Kmoníček.

To, že byla repatriace volyňských Čechů svěřena rezortu vnitra, není podle Kmoníčka nic překvapivého, jelikož krajané budou bydlet a pracovat v Česku, což je oblast, která spadá do gesce ministerstva vnitra. To podle něj musí říci, kolik peněz má na krajany v rozpočtu, co jim může nabídnout a následně by se mělo zjistit, kolik z nich bude ochotno na stanovené podmínky přistoupit. Pro krajany by to podle Kmoníčka neměl být zlatý důl, což by mělo zaručit, že do toho půjdou zájemci, kteří to berou vážně a kteří v tom vidí progres své situace.

Trefili se do nohy a ještě to ukázali na kameru, snad po dnešku zahynou

Prezident Miloš Zeman by se měl dnes na konto repatriace krajanů vyjádřit. Kmoníček neočekává, že by řekl něco jiného, než na čem se domluvil v pátek s ministrem zahraničí. „Páteční dohoda je jasná: Co je uvnitř, to má na starosti vnitro. A já doufám, že většina účastníků, co se o víkendu vtipně trefila do nohy a ještě to ukázala na kamery, tímto doufejme, zahyne,“ uzavřel Kmoníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…