Válka na ombudsmanství. Křeček vzal Šimůnkové všechnu agendu, ta ho chce žalovat za šikanu

28.06.2022 15:52 | Bleskově

Ombudsman Stanislav Křeček sebral své zástupkyni Monice Šimůnkové veškeré agendy, které měla v gesci. Její práci totiž prý provázejí lidské i manažerské komplikace a nelze se s ní věcně domluvit. Šimůnková se kvůli tomu podle informací České televize chce obrátit na Sněmovnu a zvažuje také žalobu na Křečka kvůli šikaně na pracovišti.

Válka na ombudsmanství. Křeček vzal Šimůnkové všechnu agendu, ta ho chce žalovat za šikanu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Monika Šimůnková, tehdy zmocněnkyně pro lidská práva, dnes zástupkyně ombudsmana

„Základním předpokladem úspěšné spolupráce je vůle a snaha všech zúčastněných se domluvit. A tuto vůli jsem bohužel ze strany paní zástupkyně necítil a necítím. Věcné diskuse nejen se mnou, ale i v širším kolektivu právníků kanceláře doprovází na její straně ostražitost a nedůvěra. V takové atmosféře pak spolupráce logicky stojí všechny zúčastněné značné úsilí,“ uvedl Křeček podle informací České televize.

Práci Šimůnkové podle něj provázejí podobné lidské i manažerské komplikace, o jakých se v minulosti mluvilo už v souvislosti s jejím předchozím působením na Úřadu vlády. „Stále samozřejmě zůstane mou zástupkyní ve smyslu zákona a bude mne zastupovat v době mé nepřítomnosti. Případně ji mohu pověřit řešením jednotlivých úkolů,“ řekl ombudsman, který může ze zákona pověřit svého zástupce výkonem části své působnosti.

Křečkovo rozhodnutí prý nijak neovlivní vyřizování jednotlivých podnětů od občanů. „Stejně tak budeme s kolegy na úrovni úřadů, ministerstev i vlády pokračovat v diskusích o řešení systémových problémů nebo připomínkovat legislativní materiály,“ ubezpečil ombudsman.

Šimůnková měla s Křečkem neshody již dříve, například kvůli přítomnosti otců u porodu či pobytu rodičů s dětmi v nemocnicích v covidové době. Šimůnková si loni také postěžovala, že ji Křeček nahradil  ve třech vládních radách, a to z rady pro lidská práva, pro záležitosti romské menšiny a pro rovnost žen a mužů. Odvolání prý přišlo kvůli kritice některých Křečkových připomínek k vládní strategii romské integrace. Křeček podle svých slov ale tehdy Šimůnkovou neodvolal, protože on je členem těchto rad ze zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

15:43 Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček, který má ve stínové vládě ANO na starosti vědu, p…