Rozčilení a emoce či chladné podání ruky. Čtěte, jak zahraniční tisk sleduje jednání v Minsku

12.02.2015 9:20

Po mnohahodinovém jednání v Minsku se za účasti německé kancléřky a prezidentů Ukrajiny, Ruska a Francie konečně zrodila dohoda, která by měla přinést klid zbraní na bojištích východní Ukrajiny.

Rozčilení a emoce či chladné podání ruky. Čtěte, jak zahraniční tisk sleduje jednání v Minsku
Foto: repro youtube.com
Popisek: Mírová jednání v běloruském Minsku (Putin, Hollande, Merkelová, Porošenko)

Agentura Reuters uvádí, že byla v Minsku konečně uzavřena mírová dohoda, která by podle vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina měla vstoupit v platnost 15. února o půlnoci. Ukrajinský prezident Porošenko zase zmínil, že stahování těžkých zbrani z místa konfliktu by mělo začít o dva dny později. Součástí dohody je také propuštění vězněné pilotky Nadi Savčenkové a výměna dalších zajatců.  Podle Putina trvala jednání tak dlouho, protože se ukrajinská strana odmítala setkat se zástupci Doněcké a Luhanské lidové republiky. Francouzský prezident Hollande potvrdil, že dohodu již podepsali právě i zástupci proruských separatistů.

Jednání byla skutečně dlouhá a doslova nabitá emocemi. Poradce ukrajinského prezidenta Valerij Čalyj na Facebooku v jejich průběhu zveřejnil svůj krátký postřeh a zmínil, že jednání je „bitvou nervů“. BBC si povšimla chladné reakce Porošenka a jeho ruského protějšku Putina, když si potřásali rukou. Nesoulad byl prý zřejmý i ze společné fotografie, která byla učiněna v průběhu jednání. BBC ji publikovala s ironickým popiskem „rodinná fotografie“. Agentura AFP v průběhu nočních jednání citovala jednoho z přítomných diplomatů, podle kterého sice „každý zívá, ale všichni zároveň ještě mají sílu se dohadovat“.

Podle zjištění BBC měl dokonce Putin z rozčílení rozlomit tužku na dvě části a Porošenko v emocích na chvíli opustit jednací sál, kam se krátce poté opět vrátil. Ukrajinský prezident se nechal ještě před začátkem setkání slyšet, že pokud nebude dosaženo hmatatelného výsledku, tedy ukončení ostřelování, vytvoření demilitarizované zóny a stažení těžkých zbraní, vyhlásí jeho vláda stanné právo a situace se může vymknout kontrole. Jak BBC konstatuje, mnoho expertů se domnívá, že v nejlepším případě přinesou jednání v Minsku „zmrazení konfliktu, jenž na Ukrajině probíhá již téměř rok“.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …