Válka o trenky kvůli roku 1968: Šokující výzva Pražskému hradu. A silná slova

20.08.2018 8:51

Rudé trenky, symbol odporu vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Ten prý k 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa nechystá žádné projevy, což mnohým vadí. Některé osobnosti veřejného života již daly najevo, jakým způsobem hodlají protestovat. Některým ale taková forma protestu vadí, jmenovitě například hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi.

Válka o trenky kvůli roku 1968: Šokující výzva Pražskému hradu. A silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

Plánem je vložení červených trenýrek do oken podobně, jako někteří vyvěšují českou vlajku. „Já už je tam dal... Pravda a Ztohoven zvítězí nad Lží a Zemanem,“ napsal k fotografii svých rudých trenýrek investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

 

„Rudý prapor na počest okupační Sovětské armády. Můžete to vysvětlit?“ ptá se Kmenty Jiří Ovčáček. „Jiří, to chce klid a nohy v teple... PS: Ale když se v červených trenkách (navlečených na sobě, samozřejmě) vyfotíte a dáte to na Twitter, tak je u mě doma sundám z okna,“ kontroval Kmenta zajímavou nabídkou hradnímu mluvčímu.

Anketa

Je pro vás 21. srpen 1968 bolavé téma?

17%
83%
hlasovalo: 13618 lidí

Trochu jiný postoj zaujal provozovatel pražské Mlýnské kavárny Martin Kotas. Ten na svém facebooku vysvětluje, že nechce spojovat události 21. srpna 1968 s osobou Miloše Zemana.

„Ahoj, možná jsem ‚defétista‘ a blbec, ale já určitě 21. 8. 2018 červený trenýrky nevyvěsím.

Já prostě odmítám si tuhle šílenou tragédii jakkoliv spojovat s tímhle člověkem. Myslím, že je spousta lidí, jejichž život byl výrazně podělanej okupací, ale kteří ‚nevímproč‘ volili Zemana. Prosím moc, nedělme lidi při vzpomínce na oběti srpna 68 a na tu strašlivou dobu na voliče a nevoliče někoho.

Taky se může stát, že lidé, kteří sice nesnáší Okupaci a následnou Normalizaci a docela ji hodně odsrali, ale zároveň prostě nějak volili Zemana, si z čistého trucu začnou raději myslet a říkat, že to vlastně byli tenkrát Ukrajinci, Poláci a šikmovoký Kazaši. A že všechno tenkrát bylo vlastně fajn... Kot P.S. vyvěsím je hnedle dvaadvacátého,“ píše Kotas.

Na některých místech už ale trenýrky dávno visí. Mezi tato místa se nově řadí i vrchol hory Stok Kangri v Himálaji, kde v nadmořské výšce přes 6100 metrů parta českých horolezců dotyčný předmět vystavila. Server Forum24.cz se ptal dvou členů expedice, jak k celé věci došlo. „Obecně podnikám daleko zajímavější výstupy a horolezecké počiny, nikdy ale nemají politický kontext. Toto bylo poprvé a shodli jsme se na tom jednomyslně celá dvanáctičlenná skupina,“ uvedla k akci její účastnice Kateřina Krejčová.

Skupina prý přemýšlí, zda Miloš Zeman pošle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, aby trenky sundal. Vzhledem k nadmořské výšce by však stejně nebylo možné je na místě spálit. Jiří Ovčáček již ale na čin skupiny českých horolezců reagoval. Na Twitteru napsal: „Takže místo české vlajky jste vyvěsili rudý prapor. Jste tak ubozí!“

Původní text ZDE

Koneckonců hradní mluvčí se již k chystanému trenýrkovému protestu vyjádřil plošně. „Kdo souhlasí s okupací ČSSR vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 a považuje invazi za bratrskou pomoc, vyvěsí rudé trenky. Kdo okupaci odsuzuje, chce uctít památku nevinných obětí a ctí svobodu a demokracii, vyvěsí státní vlajku České republiky,“ napsal na sociální síť Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…