Válka proti terorismu prý nemusí nikdy skončit. Toto k tomu řekl vysoce postavený expert

21.03.2016 23:08

Podle bývalého důstojníka americké tajné služby CIA Paula Pillara může být válka proti terorismu vedená Spojenými státy nekonečná. „Jedním z důvodů je nevěrohodný výklad pojmu ‚terorismus‘,“ říká. Píše o tom server PrvníZprávy.cz s odkazem na původní zdroj The National Interest.

Válka proti terorismu prý nemusí nikdy skončit. Toto k tomu řekl vysoce postavený expert
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Jak veterán CIA podotkl, lidé jen zřídka přemýšlejí o tom, co je terorismus. Podle jeho názoru je to taktika, nikoliv určitý počet lidí. „Teroristé jsou vnímáni jako skupiny ‚padouchů‘ a věří se, že pokud se všechny zničí, problém terorismu bude vyřešen,“ řekl.

Podle Pillara je druhým problémem to, že mezinárodní terorismus se pokouší vztahovat k názvu určité skupiny, jako například al-Káida či Islámský stát.

„Takové myšlení, tvrdí Paul Pillar, může být viděno i na americké politické scéně. Politici rozšiřují americké protiteroristické operace nebo plánují rozšíření takových operací proti samozvaným členům IS v Afghánistánu a Libyi. Nicméně IS je jen název, dnes ve světě sunnitských radikálů nejznámější ‚značkou‘, kterou využívají tito radikálové v boji o moc,“ zkonstatoval. 

Původní text ZDE.

„Na zničení jen o něco málo více ‚teroristů‘ vynaložily Spojené státy ohromné prostředky. Vedlejší škody (Collateral Damage) způsobené během protiteroristických operací by mohly podnítit protiamerické nálady a vést k propuknutí násilí. Takže usilovat o mír na jednom určitém místě by bylo kontraproduktivní, jak se to stalo v Libyi,“ uzavřel Pillar s tím, že snaha co nejaktivněji bojovat proti terorismu, aniž bude pochopena jeho podstata, povede jen k tomu, že půjde o nekonečnou válku. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…