Válka s Ruskem? Strach z Putina. Švédsko leje peníze do armády

21.11.2020 19:21

Švédské království je součástí Evropské unie, ale členem NATO není; o svou obranu se země vždy starala sama. Stávající vláda sociální demokracie se rozhodla razantně zvýšit výdaje na obranu. Ve švédském hlavním městě Stockholmu totiž narůstají obavy z budoucích kroků ruského prezidenta Vladimira Putina.

Válka s Ruskem? Strach z Putina. Švédsko leje peníze do armády
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Server Security Magazín upozorňuje, že švédská vláda se chystá mezi lety 2021 až 2025 zvýšit výdaje na obranu o celých 40 %. Vládu ve Stockholmu k tomu vedou kroky ruského prezidenta Vladimira Putina. Po obsazení ukrajinského poloostrova Krym ruskou armádou došlo ve Švédsku k obnovení povinné vojenské služby, Země nechce v případných kontaktech s Ruskem ponechat nic náhodě.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Podle švédských politických i vojenských představitelů ruská agrese v Gruzii a na Ukrajině naznačila, že nemůže být v budoucnu vyloučen v nějaké formě i ozbrojený útok na Švédsko,“ upozornil server.

K častým kontaktům ruský a švédských ozbrojených sil dochází ve vzduchu i na moři.  I kvůli těmto kontaktům švédská vláda rozhodla, že razantně zvýší výdaje na obranu. Podle časopisu Forbes se od roku 2014, od vojenského obsazení Krymu Ruskem, do roku 2025 zvýší švédské výdaje na obranu až o 85 procent. Posíleno má být loďstvo, letectvo, ale i tankové vojsko.

„Má jednak dojít k aktivaci pěti armádních pluků, vláda chce navýšit počet vojáků z 60.000 na 90.000, ve stavbě je první jednotka moderní ponorkové třídy Blekinge (druhá byla objednána), má vzniknout nová mechanizovaná brigáda, chystají se další modernizační programy. Podle Hultqvista budou vloženy investice rovněž do nového stíhače, jak o tom ministr obrany hovořil již v červnu tohoto roku na fóru NATO, do moderních dělostřeleckých systémů či do platforem pro kybernetický boj,“ uvedl server.

„Masivní zvýšení výdajů na obranu znamená velké investice do zbrojního průmyslu, kde v oblasti letectva, námořnictva, senzorů a kybernetické bezpečnosti je Švédsko dlouhodobě samostatné a nakupuje pouze domácí technologie. Pozemní technika toto privilegium nemá, z čehož plyne, že švédská obranná strategie předpokládá vedení konfliktu zásadně mimo vlastní území při využití především letectva a námořnictva. Švédsko má dlouho tradici ve vybudování záložních letišť s využitím dálniční sítě, v rozmístění techniky v lesních masivech, a je jednou z mála zemí, kde ještě výcvik vzletů a přistání z těchto záložních letišť probíhá.“ lze se také dočíst.

Je třeba také dodat, že Švédsko není součástí NATO, ale s Aliancí udržuje úzké kontakty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…