Válka televizí: ČT se zlobí na Primu. Takhle o nás mluvit nebudete!

03.06.2016 10:40

FTV Prima se ve středu rázně ohradila proti informacím, že nutí své redaktory negativně popisovat migrační krizi. Na podporu svého tvrzení požádala o vyjádření mediální experty a k ruce si vzala také průzkum agentury PHOENIX RESEARCH. Podle průzkumu této agentury důvěřuje zpravodajství televize Prima na 32 procent respondentů, zatímco zprávám České televize jen 19 procent. A právě tento údaj pracovníky České televize pobouřil.

Válka televizí: ČT se zlobí na Primu. Takhle o nás mluvit nebudete!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Ve středu se televize Prima ohradila proti tomu, že o uprchlické krizi informuje přednostně v negativním duchu. Plyne to sice ze záznamu z porady ze září 2015, kde k zaměstnancům promlouvá šéfka zpravodajství Jitka Obzinová. Ta podřízeným dala jasně najevo, že jsou zaměstnanci televize, jejich zaměstnavatel chce k uprchlické krizi zaujmout určitý postoj a zaměstnanci ho budou respektovat. Jinak už nemusí být zaměstnanci.

Publicista Ondřej Neff na kameru uvedl, že nechápe, proč se tím televize vůbec zabývá, protože jde o záležitost pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Soukromá televize v této souvislosti připomněla, že tato Rada prověřovala práci FTV Prima v poslední době hned dvakrát a nenašla žádná závažná pochybení. Ve prospěch soukromé televize vyzněl i průzkum společnosti PHOENIX RESEARCH, podle něhož 32 procent diváků důvěřuje zpravodajství televize Prima, zatímco veřejnoprávní České televizi jen 19 procent.

A právě proti tomuto průzkumu se důrazně ohradila tisková mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„Česká televize je nucena ohradit se proti informacím, které zazněly ve včerejších Zprávách FTV Prima. Prima v reportáži týkající se údajné manipulace ve svém zpravodajství, především u témat spojených s migrací, prezentovala anketu agentury Phoenix hodnotící míru pravdivosti informací o uprchlické krizi v českých televizích. Z té jako médium, jež podle respondentů informuje nejpravdivěji, vyšla právě FTV Prima. Česká televize v tomto kontextu upozorňuje na rozdíl mezi výsledky agentury Phoenix a výsledky renomovaných výzkumných společností, které se řídí vysokými standardy analytické práce a jsou členy sdružení SIMAR, jež zajišťuje kvalitní sběr dat a garantuje důvěryhodnost výzkumných dat. Agentura Phoenix členem sdružení není a její výzkumy jsou dlouhodobě odborně zpochybňovány. Pro úplnost dodáváme, že podle posledního Hodnocení plnění veřejné služby je se zpravodajskými, aktuálně-publicistickými a diskusními pořady České televize spokojeno 80 % lidí," píše Plívová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…