Válka v Sýrii se potáhne ještě deset let, tvrdí norský „prověřený novinář“ al- Káidy

21.03.2017 17:51

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl dnes norský režisér Paal Refsdal, který je autorem nového dokumentárního filmu Dugma neboli tlačítko. Věnuje se především bojovníkům syrské odnože al-Káidy.

Válka v Sýrii se potáhne ještě deset let, tvrdí norský „prověřený novinář“ al- Káidy
Foto: M.Kutilová
Popisek: V místech bojů s IS

„Film jsem začal připravovat v roce 2013. Určitě mi pomohlo, že mě má al-Káida na seznamu prověřených novinářů,“ zmínil v souvislosti s předchozím filmem, který pojednával o Tálibánu. V rámci natáčení filmu byl v Sýrii několikrát, s odnoží al-Káidy, an-Nusrá, strávil šest až sedm týdnů.

„Chceme, aby vše bylo černé nebo bílé, ale ve válce je vše šedé,“ podotýká pak Refsdal. An-Nusrá podle něj tvrdí, že jejich cílem je svrhnout v Sýrii režim Bašára Asada. 

„Rebelové nezačnou bojovat jen tak. Každý voják v každém konfliktu bojuje za něco vyššího, než je on sám,“ podotkl Refsdal. Za šest let zabila podle jeho slov an-Nusrá 400 civilistů. „Je to důkaz toho, že útočí na jiné cíle, než je civilní obyvatelstvo,“ popisuje Refsdal.

„Možná jsem i čekal, že ti bojovníci budou spíš jednodušší. Setkal jsem se i s atentátníkem. A byl to obyčejný člověk, jedl obyčejné jídlo, skypoval se svou mámou, občas se i takoví lidé zamilují. Džihádistům rozumím docela dobře. Mají svou taktiku. Hodně let jsem strávil ve válkách. A to, že voják zabije vojáka, je pro mě normální,“ nechal se slyšet s tím, že džihádista je podle něj voják.

Závěrem se pak Refsdal vyjádřil k délce trvání syrské války. „Ta válka se potáhne ještě deset let. Každá z těch stran si myslí, že může něco získat,“ domnívá se.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…