Válka v koalici. Billboardy ČSSD proti Babišovi ještě více zahustily atmosféru...

01.03.2016 19:33

Andrej Babiš přemýšlí o smyslu koalice kvůli údajným podrazům koaličních partnerů. Souhlasí s ním poslanec ANO Martin Komárek. "Jsou to podrazy. Je to typ politiky, kterou bohužel provozují naši koaliční partneři, kdy se nedrží slovo. Udělá se nějaká dohoda a pak se veřejnosti řekne něco jiného. Nebo jeden den na vládě něco platí, druhý den neplatí," okomentoval pro ParlamentniListy.cz. Jan Bartošek (KDU-ČSL), který se střetl s Babišem v ČT, však tvrdí, že ministr financí vrtí psem. "Protože ministerstva, které řídí hnutí ANO nemají výsledky. Nedaří se jim, tak obviní koaliční partnery z toho, že dělají podrazy," domníval se.

Válka v koalici. Billboardy ČSSD proti Babišovi ještě více zahustily atmosféru...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

 

Anketa

Jakou školní známku zatím dáváte politikovi Andreji Babišovi?

55%
6%
3%
3%
33%
hlasovalo: 16295 lidí
 
Několik výrazných výstupů měl v pondělí poněkud naštvaný Andrej Babiš. Po jednání vlády například nahlas přemýšlel, jestli tahle koalice může fungovat dál. Myslel tím vládní trojku ČSSD, ANO, KDU-ČSL. "To jsou neuvěřitelné podrazy od našich koaličních partnerů," sdělil. Co ho naštvalo? Lidovci i sociální demokraté chtějí podpořit změnu zákona o veřejných zakázkách a střetu zájmů. Jde o návrh poslance TOP 09 Martina Plíška, který má sněmovna schvalovat tento týden.  Podle něj by se Babišovy firmy nemohly zúčastnit výběrových řízení. Členem vlády by nemohl být někdo, kdo je ovládající osobou ve firmách. 
 
"Jde o to, aby na tom byli všichni koaliční partneři  stejně. Měli jsme také ve svých řadách kolegu, který podnikal a toho podnikání se vzdal," vysvětlil lidovecký postoj šéf jejich poslanců Jiří Mihola. Přidal se i premiér Bohuslav Sobotka: "Pokud jde o řešení střetu zájmů, myslím že je v zájmu Andreje Babiše i našeho demokratického státu, aby se otázka jeho střetu zájmů, ale i dalších milionářů vstupujících do politiky, jasně vymezila zákonem."
 
Vadím tradičním politickým stranám
 
Babiš se podivoval. "Dva roky to fungovalo normálně a teď koalice s opozicí připravuje zákony proti mně," sdělil během pondělí novinářům. A večer si stěžoval i v České televizi v Událostech a komentářích. "Z koalice se ANO odejít nechystá. Ale v poslední době koaliční partneři vyzývají naše ministry, aby přemýšleli o rezignaci, hlasují s opozicí pro zákony, které jsou šité na míru proti mé osobě. Nemám právo vlastnit firmu, nemůžu mít média," hořekoval. 
 
Už pár dní předtím napsal k návrhu poslance Plíška Andrej Babiš sloupek pro Právo. "Pozměňovací návrh poslance Martina Plíška k novele o střetu zájmů chápu jako spojení tradičních politických stran TOP 09, ODS, sociální demokracie a KDU-ČSL, kterým stále víc vadím, protože se jim nehodím do systému." Současný stav je podle něj nejtransparentnější. "Každý na mě vidí. Média, opozice a teď už i koalice mě neustále kontrolují. Možná jsem měl jako kolega Martin Jurečka (KDU-ČSL) převést podnikání na manželku, nebo firmu naoko prodat, jako kdysi ministr Řebíček. Ale nevím, k čemu by to bylo," uvedl.
 

Smlouvu na mýto podepsal lidovec Šimonovský

Vraťme se však ještě k pondělním Událostem a komentářům. "Jsem velice zklamán co se dneska stalo s tím mýtem, kdy naši koaliční partneři se snaží hodit vinu na ministra dopravy Ťoka. Přitom tu smlouvu podepsal 29. března 2006 lidovecký ministr Šimonovský, ministrem financí byl Bohuslav Sobotka. Byla podepsána špatná smlouva, kterou jsme zdědili," argumentoval tam vicepremiér a šéf hnutí ANO. V pondělí totiž vláda neschválila materiál ministra Ťoka, podle kterého by mýto i po skončení letošního roku zajišťovala rakouská firma Kapsch. Kvůli špatné smlouvě není podle Ťoka možné vypsat soutěž na výběr mýta od ledna příštího roku ani vypsat.

Na Babišova slova reagoval další host televizních Událostí a komentářů, místopředseda Sněmovny i KDU-ČSL Jan Bartošek. "Je to jako ve filmu Vrtěti psem. Ministr financí Babiš nedělá nic jiného, než že vrtí psem. Protože ministerstva, které řídí hnutí ANO nemají výsledky, třeba ministerstvo dopravy. Nedaří se nám, tak obviníme koaliční partnery z toho, že nám dělají podrazy," domníval se. Poslední slovo v duelu s Bartoškem však měl Babiš. "Nejsem ten, který útočí. Máme pocit, že naši koaliční partneři hází našemu ministrovi klacky pod nohy. Neustále kritizují naše ministry, vyzývají neustále Stropnického k rezignaci, my to neděláme," konstatoval šéf hnutí ANO. Na svém facebooku svůj souboj s Andrejem Babišem okomentoval Bartošek mírně ironicky: "Diskutovat s panem ministrem financí je prostě radost."
 
Čím je člověk mocnější, tím je prchlivější
 
Letos se konají krajské i senátní volby. Jsou tedy současné rozmíšky jen předvolební hrátky, anebo jde o nějakou závažnou puklinu, která by mohla celou vládní sestavu rozkymácet? Je Babišovo "přemýšlení o smysluplnosti koalice pro ni výraznou hrozbou? "To se musíte zeptat jeho, KDU-ČSL odchod z koalice neplánuje," odvětil pro iDnes předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který se na sociálních sítích vyjádřil i k uvedenému televiznímu střetu svého místopředsedy s ministrem financí. "Nám vyčítá Šimonovského (problém jsou dodatky Řebíčka), je na úrovni, co proti tomu dělali jeho straníci, co tenkrát byli v ODS, US-DEU, ČSSD?"
 
 
 
Jeden den něco platí, druhý den už ne
 
"Pan předseda Babiš to nazval správně. Jsou to podrazy. Je to typ politiky, kterou bohužel provozují naši koaliční partneři, kdy se nedrží slovo. Udělá se nějaká dohoda a pak se veřejnosti řekne něco jiného. Nebo jeden den na vládě něco platí, druhý den neplatí. Sleduji to i ve Sněmovně. Je to něco co tradiční politici považují za normální, ale pro normálního člověka - což je pan předseda i já -  to nenormální zůstává a zůstane navždycky," ohodnotil pro ParlamentniListy.cz poslanec a člen předsednictva hnutí ANO Martin Komárek.
 
O co jde konkrétně? "Je to případ mýta. Zavedli ho sami prominenti ČSSD, teď to obracejí proti ministrovi Ťokovi. Je to situace na ministerstvu zdravotnictví. Sám to zažívám ve Sněmovně při volbách do mediálních rad. Kdy se naši koaliční partneři spojí proti nám. Nedávno se to stalo v případě pana Šafaříka a jeho mailu premiéru Sobotkovi. Kdy se proti ANO utvořila koalice TOP 09, ODS, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL až na drobné výjimky. Zažil jsem to i u členů svého výboru, kdy jsem se jich ptal na stanovisko a který dva poslanci ČSSD dali novinářům. Ale s tím, že chci zničit televizního radního Zdeňka Šarapatku. To je věc, kterou byste v normální slušné společnosti či firmě neudělali. V politice je to běžné. Ale nám to běžné připadat nikdy nebude," prozradil předseda Volebního výboru poslanecké sněmovny. Vydrží podle Komárka koalice? "Neumím prorokovat. Napětí a tlak sice vzrůstá - ze strany ČSSD, ale i KDU-ČSL - nemyslím si však osobně, že je to důvod k rozpadu koalice," domníval se.
 
 
Lidovci a ČSSD pokračují v kampani Antibabiš
 
ParlamentniListy.cz oslovily k ohodnocení situace i sociálního demokrata Jeronýma Tejce. "Neúčastním se koaličních rad a mám pouze zprostředkované informace z médií. Proto nechci situaci hodnotit. Pokud se týká ústavně právního výboru, jemuž předsedám, myslím že koaliční spolupráce funguje a společně se snažíme o věcnou komunikaci i s opozicí," odpověděl diplomaticky.
 
Méně diplomatický je předvolební slogan, se kterým ČSSD vyrukovalo: "Stát není firma, je to společenství lidí." Což opět rozladilo Andreje Babiše, který Novinkám řekl, že jestli si premiér myslí, že jde o pozitivní kampaň, "tak si dělá blázny z nás všech." A dodal: "Lidovci a ČSSD se spolu nějak domluvili a pokračují v kampani Antibabiš. Jsem chyba v systému a nechci s nimi dělat kšefty, tak asi proto. Já to beru na vědomí."
 
Rozbíjet vládu nechci. Byl bych jako papaláši z ODS a TOP 09

V pondělí ráno - tedy ještě před vzrušenými rozmíškami - umístilo hnutí ANO na svůj facebookový profil tento text: Co by si přálo hodně lidí? Zrušit koalici, vyvolat mimořádné volby a postavit akceschopnou vládu, která nekecá, není nucena přihlížet levárnám koaličních partnerů a maká pro občany. Na to ale Andrej Babiš odpovídá stále stejně: "Ano, je šílené, že v politice musíte dělat tolik kompromisů. A ti zkušení harcovníci nás tlačili do rozhodnutí, se kterými bychom dnes nesouhlasili. Ale rozbíjet vládu nechci, protože bych akorát následoval příklad papalášů z ODS a TOP 09. Voliči chtějí stabilitu a nezajímají je hádky. Takže budu stále pracovat na tom, aby stát fungoval lépe, správně spravoval svůj majetek. Více se zaměřím na lepší výběr daní a boj s korupcí. Dejte mi čas a já věřím, že v příštích volbách dokážu to o čem píšete," sliboval Andrej Babiš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…