Válková neuměla bouchnout do stolu. A soudci by si mohli zmrazit platy, míní Faltýnek

10.02.2015 19:35

Hostem úterního Interview ČT24 byl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který komentoval především odchod dalšího ministra za hnutí ANO - Heleny Válkové na rezortu spravedlnosti. Popsal, proč musela skončit a jakou roli v tom sehrála média. Prozradil také, co bude s rezortem spravedlnosti dál. Poměrně ostře se vyjádřil i k dohodě vlády a soudců o platech.

Válková neuměla bouchnout do stolu. A soudci by si mohli zmrazit platy, míní Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

"My jsme šli do politiky s tím, že chceme rychle napravit věci, které se tu děly v minulosti, a chceme po našich ministrech, aby jednali rychle, protože ten legislativní cyklus je zdlouhavý a blokovaný různými obstrukcemi," poznamenal hned v úvodu Faltýnek s tím, že chce aspoň na dálku poděkovat paní Válkové za nastartování změn.

Následně ve shodě s Andrejem Babišem zdůrazňoval, že ministři za hnutí ANO musí pracovat ve prospěch hnutí i občanů, a pokud se to nedaří, budou vyměněni. Svou roli v tom sehrála i média, která se začala věnovat sporným krokům paní Válkové - a tyto věci od sebe navíc opisují.

"Když jsme nominovali paní Válkovou na post ministryně, tak mezi ní a panem Babišem proběhla diskuze, že to bude časově omezený mandát, během něhož nastartuje potřebné změny. To se stalo a ministryně Válková skončila. To byla dohoda dvou stran," shrnul situaci Faltýnek. "A naším cílem je, aby se dál pokračovalo v krocích, které Helena Válková nastavila. Bavili jsme se také o tom, že ministryně Válková je konsenzuální osoba, která možná neumí bouchnout do stolu, když je třeba," pokračoval.

Proč by si soudci nemohli odepřít navýšení platů?

Nástupce Válkové Robert Pelikán hodlá dotáhnout především zákon o státním zastupitelství do takové podoby, nad kterou bude v koalici shoda. Faltýnek současně zdůraznil, že shoda se bude hledat i s odbornou veřejností.

Vyjádřil se také k dohodě vlády se soudci, která říká, že na platy dostanou navíc přes miliardu korun. Mohlo to ale být víc, šlo o kompromisní dohodu. Faltýnek by byl ale stejně radši, kdyby nerostly. "V čase krize si politici zmrazili platy a nevím, proč by to nemohli udělat soudci či státní zástupci. Ale jsem jen řadovým poslancem, nejsem členem vlády a vyjadřuji pouze svůj osobní názor," zdůraznil Faltýnek.

Stejně tak se postavil požadavku odborů na růst platů úředníků o pětadvacet procent. "Proč by se jim takto mělo přidávat, když se jiným lidem v České republice nebude plat podobně zvyšovat," ptal se v závěru Faltýnek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…