Válková podala stížnost k NS ohledně pražských jízdenek

13.06.2014 10:13

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podala k Nejvyššímu soudu (NS) stížnost pro porušení zákona v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Zpochybňuje v ní způsob, jakým Městský soud v Praze v březnu zrušil zákaz vycestování, uložený krátce před tím podnikateli Ivu Rittigovi a dalším čtyřem aktérům kauzy. Informaci ČTK potvrdil bez podrobností mluvčí soudu Petr Knötig.

Válková podala stížnost k NS ohledně pražských jízdenek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Podnět přišel tento týden. "Termín, kdy bude o stížnosti rozhodnuto, nelze předjímat, průměrná doba řízení bývá kolem tří měsíců," řekl Knötig.

Stížnost je podle dostupných informací podána kvůli údajnému porušení zákona jak ve prospěch, tak v neprospěch Rittiga, jeho obchodního partnera Petra Kmetě, právníků Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků. NS by měl přezkoumat rozhodnutí městského soudu po věcné i formální stránce a stanovit, zda postupoval správně.

Zákaz vycestovat původně uložil Obvodní soud pro Prahu 5 po prvním zatčení aktérů kauzy na návrh obžaloby. Obvinění však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, který rozhodnutí označil za nezákonné a nedůvodné.

Státní zástupce proto poté požadoval pro pět mužů vazbu kvůli obavě, že uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. Soud ale návrhu nevyhověl.

Sedmnáct haléřů z každé jízdenky údajně končilo u Rittiga

Justice v kauze zkoumá kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Zprostředkovala jej společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Zastupoval ji Kmeť.

Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…