Válková ustoupila žalobcům ohledně výběrových řízení

06.02.2015 13:20

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) ustoupila žalobcům ohledně úpravy výběrových řízení na vedoucí státní zástupce. Spornou zůstává otázka vzniku speciálního zastupitelství zaměřeného na korupci a ekonomickou kriminalitu. Řekla to na společné tiskové konferenci s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Dodala, že dnešní jednání nad připravovaným zákonem o státním zastupitelství vnímá jako krok kupředu.

Válková ustoupila žalobcům ohledně výběrových řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Válková uvedla, že ministerstvo dnes se zástupci žalobců probíralo tři hlavní okruhy témat: jak více garantovat nezávislost státních zástupců, zřízení speciálu a další existenci vrchních státních zastupitelství. "Dovedli jsme se dohodnout na dalším pracovním postupu i u spornějších věcí," zhodnotila. "Je to první pracovní jednání. Měl jsem z něj vcelku dobrý pocit. I když jsme se občas hádali, bylo to věcné," shrnul Zeman. 
    Ke konkrétním ustanovením ministerského návrhu se zatím diskuse neposunula, další schůzka by se měla uskutečnit 18. února. 
    
Ke kritizovaným částem návrhu patřilo ustanovení, že vedoucího státního zástupce může ministr spravedlnosti jmenovat sám a bez výběrového řízení, pokud po dvou předchozích konkurzech organizovaných ministerstvem nevybere z vítězů žádného vhodného uchazeče. Po dnešním jednání je prý pro ministerstvo přijatelná varianta, že ministr by funkcionáře jmenoval na návrh nejvyššího státního zástupce, nikoliv po pouhém projednání s ním 
    
Současný návrh zákona z dílny ministerstva spravedlnosti se výrazně odklonil od původního návrhu, který vznikl v úzké součinnosti s žalobci a který ze Sněmovny stáhla k dopracování předchůdkyně Válkové Marie Benešová (ČSSD). Státní zástupci uváděli, že je nový návrh dostává do područí politiků. Válková to odmítala s tím, že zákon naopak posiluje nezávislost žalobců a znemožňuje zásahy do jejich činnosti. 
    
Současnou podobu návrhu zákona o státním zastupitelství však veřejně kritizovali nejen samotní žalobci, ale také ČSSD, někteří senátoři i protikorupční organizace. Namítali především to, že zákon omezuje nezávislost žalobců. Vládní koalice k zákonu zřídila zvláštní pracovní skupinu. 
    
Válková původně plánovala, že návrh odevzdá vládě loni v létě. Legislativní práce se však i kvůli kritice návrhu protáhly, takže zákon by měl odejít do připomínkového řízení až letos na jaře. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…