Válková žádá sebrat Rittigovi pas. Toto všechno prý může v cizině napáchat

17.06.2014 18:31

„Vydat cestovní pas Ivo Rittigovi byla chyba,“ myslí si ministryně spravedlnosti Helena Válková a kritizuje rozhodnutí Městského soudu v Praze, který známému lobbistovi a dalším obviněným v kauze praní špinavých peněz ze zakázky pro pražský dopravní podnik v březnu vrátil cestovní pas. Proti rozhodnutí již podala stížnost k Nejvyššímu soudu.

Válková žádá sebrat Rittigovi pas. Toto všechno prý může v cizině napáchat
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Válková se obává, že by Rittig a další čtyři obvinění mohli v zahraničí zahlazovat stopy a mařit tak vyšetřování. A vyloučit podle ní prý nelze ani jejich útěk a skrývání před policií. Proto ve své stížnosti, kterou podala v pátek k Nejvyššímu soudu, požaduje, aby soudci všem obviněným vzali pasy.

„Hrozba vycestování do zahraničí a možného maření účelu trestního řízení u všech obviněných je v situaci, kdy podstatou trestné činnosti byly převody finančních částek v řádech desítek milionů korun prostřednictvím zahraniční společnosti na zahraniční účty (a je tedy předpoklad dostatečných finančních zdrojů obviněných v zahraničí), zcela reálná, ať už by toto vycestování směřovalo k úplnému vyhnutí se trestnímu řízení, zajištění si (případně dalšímu odstranění) výnosů z trestné činnosti, manipulaci s případnými důkazy apod.,“ napsala Válková do své stížnosti.

Rittigova advokátka Karolína Babáková spekulace o možném útěku svého klienta odmítá. „Mám za to, že svým chováním po navrácení pasu jasně ukázal, že se k žádnému skrývání ani útěku nechystá. O to podivněji stížnost podaná ministryní Válkovou vyznívá,“ řekla Babáková redaktorovi Hospodářských novin.

Ministryně Válková však stojí za svým. Tvrdí, že obvodní soud i státní zástupce předložili tak vážná zjištění, že z nich jasně vyplývá vážnost situace. Silným argumentem je podle ní například to, že Rittig tráví podstatnou část roku v Monaku, kde je rezidentem. Navíc prý v zahraničí sídlí i firmy, v nichž obvinění lidé působí a které jsou podle policie do kauzy zapleteny.

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …