Válková zavzpomínala, proč musela rezignovat. Odmítala prý leštit kliky

06.08.2015 19:47

Neleštila jsem každý den kliky tam, kde je ostatní leštili. Tak vysvětlila bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) důvody, proč musela z ministerské funkce odejít. Uvedla to ve čtvrtečním vydání pořadu Interview ČT24. Odpověděla také na otázku, zda by chtěla být ústavní soudkyní či jestli čeští soudci nemají příliš vysoké platy.

Válková zavzpomínala, proč musela rezignovat. Odmítala prý leštit kliky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Na otázku, zda by chtěla být ústavní soudkyní, Válková uvedla, že pokud by takovou nabídku dostala, považovala by to za vyvrcholení své kariéry. „Vážně bych o tom uvažovala,“ řekla. Dodala ale, že ji v tomto smyslu nikdo nekontaktoval, s prezidentem o této věci nemluvila. V této souvislosti ale prohlásila, že má s prezidentem dobré vztahy.

Na otázku, proč na post ministryně spravedlnosti počátkem letošního roku rezignovala, nejprve uvedla, že důvody tehdy vysvětlila v obsáhlém rozhovoru pro deník Právo. Prý to bylo kvůli silným tlakům, kterým byla vystavena. „Nechtěla jsem tu funkci vykonávat, aniž jsem měla podporu ze strany ANO,“ řekla nejprve.

Byla jsem příliš samostatnou ministryní

Když moderátorka Světlana Witowská chtěla vědět, jak takové tlaky vypadají, Válková nezůstala za bezpečnou hradbou nicneříkajících frází, jak bývá u politiků v takových případech obvyklé. Přiznala, že slýchala poznámky, že některé věci měla více konzultovat. Vyložila si to tak, že byla příliš samostatnou ministryní. Následně přiznala, že na ni v tomto smyslu tlačil šéf ANO Andrej Babiš.

Odmítla kritiku, která se v souvislostí s její rezignací ozývala, totiž že neumí vést kolektiv. Argumentovala tím, že vedla firmu s 50 lidmi, také vedla katedru na vysoké škole. Nakonec prohlásila, že si tlak na svůj odchod vysvětlila tím, „že jsem neleštila každý den kliky tam, kde je leštili ostatní“.

Ať soudci mají vyšší platy. Pokud ale budou soudit, jak mají

Televize pak odvysílala pasáž z rozhovoru prezidenta Miloše Zemana pro Blesk.cz z 2. srpna, v němž kritizoval podle něj příliš vysoké platy soudců. Prezident mimo jiné uvedl, že když soudci nastupují zhruba ve svých třiceti letech do funkce, mají nástupní plat 70 tisíc hrubého. Naproti tomu učitelé s praxí mají v průměru jen 25 tisíc hrubého.

Následně se na obrazovce objevil údaj, že výše průměrné mzdy v ČR činí 25 306 Kč, průměrný plat českého soudce je 114 847 Kč.

Moderátorka k tomu podotkla, že Válkové nástupce ve funkci ministra Robert Pelikán (ANO) na Zemanovu kritiku reagoval tím, že by se mělo přidat učitelům. Válková tento postoj podpořila. „S prezidentem si dovolím nesouhlasit. Pokud budou soudit, jak mají, budou-li jejich rozhodnutí jako v Německu vážená, ať mají vyšší platy,“ uvedla. Přiznala ale, že existuje část soudců, která by mohla tzv. přidat. „Tím myslím z hlediska výkonnosti,“ poznamenala s tím, že ve výkonnosti soudců jsou obrovské rozdíly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…