Válkovou by prý měl Babiš pochválit. Doplatky soudcům budou stát 1,2 miliardy, ale mohly stát i šest

06.02.2015 22:55

Redaktor Hospodářských novin Vojtěch Blažek má za to, že si ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zaslouží pochvalu za to, jak se dokázala se soudci a státními zástupci dohodnout na jejich platech. Podle všeho totiž ulehčila státní kase. Sama ministryně k tomu ale dodává, že prozatím není nic definitivní.

Válkovou by prý měl Babiš pochválit. Doplatky soudcům budou stát 1,2 miliardy, ale mohly stát i šest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Představitelé kabinetu se dohodli se soudci a státními zástupci na dorovnání platů za poslední tři roky, ti na oplátku stáhnou stovky svých žalob proti státu. Daňové poplatníky to vyjde na 1,2 miliardy korun. Znamená to definitivní konec sporu? O tom v pátečních Událostech, komentářích diskutovali ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a redaktor Hospodářských novin Vojtěch Blažek.

Vláda nebude uzavírat dohodu, bude to na zaměstnavatelích

Zdá se to být konečné rozhodnutí, ale podle Blažka je otázka, jestli to budou respektovat všichni soudci. Připomněl také, že se na začátku kauzy mluvilo o nákladech ve výši 1,7 miliardy, ale nakonec se ukázalo, že by mohlo jít až o miliard šest. Blažek se podivoval nad tím, že ministr financí a předseda Andrej Babiš (ANO) nepochválil svou ministryni. "Pokud se podařilo dospět k částce 1,2 miliardy, tak si podle mě zaslouží pochvalu," uvedl redaktor.

Válková zdůraznila, že dohoda je prozatím jen rámcová, v pondělí se jí bude zabývat ještě celá vláda. Pořád ještě může dojít na řešení sporu u Ústavního soudu ČR. Chyba při výpočtech platů soudců a státních zástupců se táhne už od roku 2002, přičemž poměrně jasně prokazatelné jsou poslední tři roky, ty tedy budou doplaceny.

"My tu dohodu na vládě ani nebudeme uzavírat, tu musí uzavřít příslušný soud jako zaměstnavatel s konkrétním soudcem," popsala další možný průběh ministryně. Pokud by k tomu nedošlo, stát by mohl v budoucnu čelit až tisícům žalob na navýšení mezd a s případnými náklady na právní zastupování by to stát mohlo vyjít opravdu až na šest miliard. "To je to absolutní maximum," podotkla šéfka resortu.

Předseda příslušného soudu se také jako zaměstnavatel může obrátit na Ústavní soud ČR, protože má ze zákona povinnost péče řádného hospodáře.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …