Válkovou vyhnali "sovětským způsobem", udeřil Pečinka v ČT a pak utnul Pospíšila

10.02.2015 22:31

Hosty úterních Událostí, komentářů byli komentátor Reflexu Bohumil Pečinka a dosavadní první náměstek na Ministerstvu spravedlnosti Robert Pelikán. Komentátor jasně řekl, že Válková byla z rezortu vyštvána, i když se "sovětskému způsobu" svého odvolávání nějaký čas bránila. Pelikán to viděl zcela jinak. Vymezil se i proti státním zástupcům. Své k tomu řekl i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), za což si vysloužil kritickou poznámku od Pečinky.

Válkovou vyhnali "sovětským způsobem", udeřil Pečinka v ČT a pak utnul Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

"Já bych řekl, že je to takový sovětský způsob odvolávání ministra. V minulém týdnu byly napsány takové obsáhlé, nepříliš konkrétní nekrology. Pak se hledalo něco konkrétního. Pak jí byl na vládě předložen papír s její rezignací, ale ona to odmítla podepsat a jela za prezidentem. Ale teď leží v nemocnici se zápalem plic, kde to podepsala. Řekl bych, že ministryně byla ze své funkce vyštvána," vyjádřil svůj názor Pečinka.

Paranoidní čtení některých paragrafů

Pelikán to ale vidí jinak. "Já to chápu tak, že ministryně podala rezignaci, protože je unavená," zdůraznil. Doufá, že své oponenty přesvědčí o tom, že za odchodem ministryně nebylo nic jiného a on se bude starat o chod rezortu jako profesionál.

Jasně také odmítl kritiku, že by byl proti nezávislosti státních zástupců, když pracoval na novém zákonu o státním zastupitelství. "Některé neshody byly způsobeny trochu paranoidním čtením státních zástupců a někdy také ne úplně dobrou formulací zákona," vyjádřil svůj názor Pelikán. Nakonec si ale řadu věcí vyříkali s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Do vysílání vstoupil také europoslanec za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Válkovou příliš nešetřil, nedařilo se jí totiž v personální politice, na druhé straně se jí ale zastal v tom, že její odchod mohl proběhnout důstojněji, nemusel se odehrávat v nemocnici. "Ale to je vina Andreje Babiše, ne paní ministryně."

Na Pelikánovi posléze nenechal nit suchou. Nevládní organizace prý zkritizovaly nový zákon o státním zastupitelství a odborná veřejnost prý odmítala i připravovanou novelu občanského zákoníku. "Ale zcela upřímně, já přeju panu budoucímu ministrovi, aby byl úspěšný, protože to bude dobré pro Česko, ale nevidím pro to příliš dobré výchozí podmínky," uzavřel své vystoupení Pospíšil.

Pečinka si k tomu neodpustil kritickou poznámku. Ještě jako ministr spravedlnosti si prý Pospíšil nechal vnutit určitou verzi zákona o státním zastupitelství, ale sám v tom prý vlastně nic neudělal. 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…