Válku vyhráli Spojenci, nikdo by se neměl povyšovat nad ostatní. Hovoří generál Boček, veterán z RAF

18.04.2015 17:42

70 LET OD KONCE 2. SVĚTOVÉ VÁLKY Nepojedu do Ruska ani do Polska. Každý ze států, který se zúčastnil druhé světové války, by si měl udělat vlastní vzpomínkovou akci a nevyvyšovat se nad ostatní. Takhle se vyjadřuje pro ParlamentníListy.cz generál Emil Boček, který od roku 1944 sloužil jako stíhač u československé 310. stíhací perutě britského Královského letectva.

Válku vyhráli Spojenci, nikdo by se neměl povyšovat nad ostatní. Hovoří generál Boček, veterán z RAF
Foto: ČT
Popisek: Pomník letcům RAF na Klárově

„Podle mě tomu budu ve svých letech těžko nějak zabraňovat nebo oponovat. Jó, to kdybych byl o čtyřicet let mladší, to bych se s tím asi nějak popasoval,“ říká pevným a jasným hlasem dvaadevadesátiletý brigádní generál Emil Boček, o jehož životě vznikl v roce 2012 dokument Nezlomný. Staví se tak k otázkám ohledně režimu Vladimira Putina v Rusku a konfliktu na Ukrajině.

Chce to čas

Teprve před rokem byl Boček jmenován brigádním generálem. „O Ukrajinu se skoro vůbec nezajímám. Jedni tvrdí to, jiní tohle. Až ta situace vykrystalizuje, tak se uvidí. Chce to čas. Na Krymu byli ruští vojáci, Putin to popíral, teď se k tomu hlásí. Na Donbasu je to podobné. Kdo se v tom má vyznat,“ povzdychne si. Ve svých dvaadevadesáti letech už má nárok na svůj klid. Přesto odpovídá bez delších zádrhelů a ani s mobilním telefonem nemá žádné problémy.

„O politiku se nezajímám. Jedním uchem sem, druhým ven,“ směje se a k sedmdesátiletému výročí konce druhé světové války doplňuje: „Nepojedu ani do Ruska ani do Polska. Na začátku května se zúčastním vzpomínkových akcí v Praze na Vítkově. Pak chtěli, abych se zúčastnil vzpomínky v Dunkerque, ale to jsem po zralé úvaze odmítl. Nicméně nejspíš pojedu na akci do Mauthausenu,“ říká. Jak vidno, bude mít brněnský rodák i tak cestování až nad hlavu.

Mladí nic nevědí

„V Česku, ale vlastně po celém světě, je velký problém, že mladí o válce skoro vůbec nic nevědí. V Anglii, protože vzpomínkám na druhou světovou válku přikládají mnohem větší váhu, je to trochu jiné,“ říká. V roce 1939, v šestnácti letech, utekl tajně z domova. Dostal se do Bejrútu a zúčastnil se bojů ve Francii v létě 1940. Nicméně právě ve Velké Británii absolvoval téhož roku pilotní výcvik a byl přijat do Královského letectva (RAF). Po dalším výcviku v Kanadě sloužil od října 1944 jako pilot – stíhač u československé 310. stíhací perutě. Absolvoval šestadvacet operačních letů.

„Já si myslím, že by si každý stát, který byl účastníkem druhé světové války, měl udělat vlastní vzpomínku. Přitom bych ale jednu nevyvyšoval nad druhou. Žádná země by si neměla přivlastňovat tuto vzpomínku,“ dodává. V roce 2010 byl místopředseda Československé obce legionářské Emil Boček prezidentem Václavem Klausem oceněn za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost Řádem Bílého lva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…