Vám není hanba? zeptala se Jílková a ukázala nešťastnou oběť exekutorů

16.03.2012 4:30

Nad exekutory je prý zvláštní dohled. Ne proto, aby se zjistilo, jestli dodržují zákon, ale kvůli tomu, aby se vědělo, jakou má který výnosnost. Marně ministr Jiří Pospíšil opakoval, že o výnos by vůbec nemělo jít. Do léta, na kdy připravuje úpravu zákonů, je zatím právo nastaveno jinak.

Vám není hanba? zeptala se Jílková a ukázala nešťastnou oběť exekutorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

„My máme hodně pohledávek, a jestli si něco hlídáme, tak jsou to exekutoři,“ ujišťoval advokát Tomáš Sokol v pořadu Máte slovo na ČT. Proč ale exekutory hlídají? "Jestli dodržují zákon?" ptala se moderátorka Michaela Jílková. To hlavním důvodem není, porovnává se jejich výnosnost. „To není o výnosnosti, má dodržovat hlavně zákony,“ řekl potichu ministr Pospíšil.

„Na tom je vidět, jaká je ta praxe,“ prohlásil posměšně ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický. „Je to možné díky tomu, jak jsou nastavené odměny,“ dodal. S tím se snaží ministerstvo zatočit. „Další a další změny“, jak Pospíšil slibuje, budou do léta tohoto roku.

„Vám není hanba?“ zeptala se Jílková advokáta Sokola a viceprezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška. A popsala případ paní Teschomeové, která původně dlužila tisíc korun, ale nakonec dluh narostl na 21 tisíc. Jala se také vypočítávat, jaké tresty exekutoři nejčastěji dostávají za nesprávné či nezákonné chování. „Nejčastěji jsou navrhována slovní napomenutí, pak písemná. To bych se fakt bála, takového písemného napomenutí,“ neodpustila si moderátorka.

Kdysi by tu plakali věřitelé

„Kdysi bychom tady stáli s věřiteli, a ti by plakali, že se k nim nedostávají peníze,“ otočil advokát Sokol. „Já bych mohl vyprávět litanie o podvádění dlužníků, někomu strkají majetek, málem i způsobí dopravní nehodu,“ popisoval. „Každý rub má i svůj líc.“

Zároveň také vyzval, aby se už opustilo téma „legendárního ubožáka“, který nezaplatil deset korun, ale má desetitisícové dluhy. Podle něj to jsou mýty, což sice neznamená, že se to nestalo, ale z 99 procent jsou prý zásahy proti dlužníkům zcela korektní. „Ale tady se vytahuje jeden ten případ jednoho ubožáka,“ stěžoval si Sokol.

„Já si myslím, že se to obrátí jen proti exekutorům,“ předpověděla advokátka Hana Marvanová, která často zastupuje dlužníky. Profese exekutorů podle jejích slov původně vznikla proto, že byla velice nízká vymahatelnost dluhů. V roce 2001, za vlády ČSSD, tedy bylo ze zákona ustanoveno nové povolání. Jenže nyní se už smysl této práce míjí a exekutorům nebo advokátům jde jen o peníze. „Bylo by potřeba se vůbec podívat na odměňování advokátů,“ dodala Marvanová.

Advokát nemačká jenom nějaký knoflík. To je idiotské

Odměňování se Sokol zastával. Potřebují peníze na provoz kanceláře nebo dopravu. To vše je drahé. „Představa, že advokát jen zmáčkne knoflík, je naprosto idiotská,“ nedal se. Zastal se ho i viceprezident exekutorů Prošek. Podle něj se nejprve zaplatí peníze věřiteli a zbytek se pak rozdělí přibližně na třetiny mezi exekutora, advokáta a stát.

To paní Teschomeovou neuklidnilo. Ona sama chtěla dluh splatit, ale nebyl jí umožněn splátkový kalendář. „Z nějakých devíti tisíc se nedá žít, mě živila moje těhotná dcera,“ povzdechla si. Co by tedy měl dělat běžný občan, aby se takovému případu vyhnul? Zástupce exekutorů doporučoval přebírat poštu a mít stálou adresu. „Já bych poradil nemít dluhy,“ dodal škodolibě advokát Sokol.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…