Vám nevadí, že prezident lhal, vypálila moderátorka ČT na Zaorálka v přímém přenosu

16.11.2016 19:48

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středečním Interview ČT24 popisoval, jak se změní svět po zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států. Na úvod se vyjádřil k legislativnímu návrhu na obnovení trestného činu hanobení prezidenta republiky. „Touto cestou“ se mu to nelíbí, má z ní obavy. Na druhé straně prezidenta Miloše Zemana důrazně hájil před moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou.

Vám nevadí, že prezident lhal, vypálila moderátorka ČT na Zaorálka v přímém přenosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

„Mně se líbí první dodatek USA, který říká, že můžete říkat skoro cokoli, pokud nevyzýváte přímo k násilí. Jsem pro respekt k prezidentovi, absolutně, ale jsem proti tomu, aby se to dělalo touto cestou, dokonce bych se toho bál. Vrací nás to někam do doby minulých. ... Nemůžeme si hrát s tím, že budeme trestat lidi jenom za výroky,“ varoval šéf české diplomacie.

„Prezident si jistě zaslouží úctu, ale není dobré vynucovat si úctu k prezidentovi touto cestou. Nemůžeme říkat, že účel světí prostředky,“ varoval dál. Rád by si o tom promluvil se svými kolegy z ČSSD. Stejně tak mluví s prezidentem. Ne vždycky se s Milošem Zemanem shodne, ale je rád, že probíhá debata. Přou se např. kvůli tomu, jak prezident hovoří o nových či starších velvyslancích. Pokud jde o nové velvyslance, napřed musíme mluvit s danou zemí.

Moderátorka Tvarůžková zmínila i spor o otázku, zda byl americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro na Hradě 28. října. Miloš Zeman sice tvrdil, že velvyslanec tam  nebyl. Jenže se ukázalo, že Andrew Schapiro na Hradě byl. „Tohle vám nepřipadá jako zásadní, pokud prezident lže o velvyslanci Ameriky?“ vypálila na Zaorálka moderátorka Tvarůžková.

„Vy to tady zbytečně eskalujete. Vy tady říkáte, že prezident lhal. My jsme si to před chvílí říkali, že není správné prezidenta napadat. Já nemohu říct, jestli lhal, protože možná dostal jen nesprávné informace,“ bránil se důraznějšímu vyjádření Zaorálek. „Je to na vás, že máte potřebu se zastávat prezidenta,“ odvětila tvarůžková.

Došlo také na možnou nominaci Ivany Trumpové za americkou velvyslankyni v Česku. To je otázka, která zatím proběhla v podstatě jen v bulvárním tisku a Zaorálek se jako ministr nechce vyjadřovat k žádným jménům, která nejsou vyslovena přímo administrativou. Pokud jde o samotného Donalda Trumpa, podle Zaorálka bychom měli odlišovat výroky z předvolební kampaně a reálné kroky nového prezidenta po volbách.  

„Já si vzpomínám na výroky George Bushe ml. z besedy s Alem Gorem. Z těch výroků nebylo vůbec nic, takže vám říkám, že se vyplatí ty výroky nepřeceňovat,“ zaznělo z úst ministra zahraničí. To platí i o myšlence, že by Spojené státy mohly uznat anexi ukrajinského Krymu. Český ministr zahraničí považuje za důležité obnovit dialog mezi Moskvou a Washingtonem.

V tuto chvíli proti sobě stojí několik informací – na jedné straně Donald Trump mluví o resetu vztahů s Ruskem a na straně druhé se z jeho okolí ozývají nápady na umístění amerického radaru v Česku. To podle Zaorálka nejde dohromady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…