Vandas se v Ústí potkal s předsedou romské strany a zeleným Liškou. A toto se strhlo

01.05.2014 18:33

REPORTÁŽ Demonstrační akce Dělnické strany sociální spravedlnosti v Ústí nad Labem přinesla mimo jiné plamennou výměnu názorů mezi šéfem zelených, nejvyšším představitelem proromské politické strany a zástupci nespokojených „dělníků“. Jeden nabídl předsedovi Zelených Liškovi, aby strávil zdarma měsíc ve Varnsdorfu.

Vandas se v Ústí potkal s předsedou romské strany a zeleným Liškou. A toto se strhlo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Vandas (DSSS), Ondřej Liška (SZ) a Štefan Tišer (SRP), 1. máj 2014 v Ústí nad Labem

Anketa

Podporujete výukový program o islámu, který má dle jeho organizátorů zmírnit u českých školáků mýty a předsudky vůči tomuto náboženství?

5%
95%
hlasovalo: 12176 lidí
Trika se zelenými logy nebylo možné na Mírovém, náměstí v Ústí nad Labem přehlédnout. Ondřej Liška se baví se šéfem romské Strany rovných příležitostí. Člen DSSS s vlajkou v ruce se ho ptá: „Co tu děláte? Jste účastník demonstrace?“

„Ano, my jsme účastníci demonstrace. Chceme si poslechnout, co přišel říct předseda vaší strany Tomáš Vandas,“ reaguje v klidu Ondřej Liška. Po chvíli podotýká, že nejsou provokatéři. Německému novináři v jeho jazyce vysvětluje, o co straně jde. „Sledujeme to. Organizujeme happeningy a podobně,“ říká mimo jiné. Na svých webových stránkách Strana zelených před akcí uvedla, že nenásilnou blokádou neonacistů v Ústí nad Labem chce upozornit před eurovolbami na extremismus v celé Evropě.

Začalo to tátou od těhotné

Vedle stojící člen DSSS je jeho slovy zjevně zasažen. „Nevíte nic. Jde vám jen o voliče. Já vám dám na měsíc garsonku ve Varnsdorfu, na Kovářské. Grátis. I jídlo vám budu nosit. Abyste viděl, jak se nám tam žije. Tam máte možná voliče,“ oboří se na něj.  Liška se snaží ukočírovat nečekaný dialog a reaguje, že zoufalí jsou všichni lidé bez ohledu na barvu pleti. „Protože nemají práci, dost peněz a podobně. A je jedno, jakou má pleť,“ oponuje. Varnsdorfák mu popisuje, jak jeho těhotná dcera byla žádat o pomoc na výboru. „Nedostala nic. Poslali ji domů, ať se o ni postará táta. A sousedka? Přes dvacet tisíc a k tomu pračku a podobně,“ popisuje svou osobní zkušenost s nerovností k romským a neromským obyvatelům.

Slovní přestřelka se rozrůstá. Připojují se Romové v čele s předsedou Štefanem Tišerem. Do toho další sympatizanti „dělníků". Padají slova o chudobě, vyžírcích, znásilňování žen a dětí, o cikánech. „Cikáni lžou a kradou. My jsme Romové,“ podotkne Štefan Tišer. „Jo, ale říkáte: Vy Češi. Rozdělujete na ´my romové´ a ´vy češi´,“ vpálí mu do obličeje sympatizant DSSS. „Vy jste snad čistej Čech?“ ptá se ho Tišer. „Jo, já jsem čistej Čech,“ říká přesvědčivě muž v modré košili. „Každej jsme odněkud přišli,“ hodlá s ním Tišer filozofovat.

Hrdá Romka, co si čistí zuby

Do toho neudrží emoce na uzdě jedna z Romek. Kritika se jí velmi dotkne. „Já přece patřím k vám. Moje je také tato zem! Já pracuju! Mám mezi vámi přátele. Každé ráno vstanu, vyčistím si zuby a jdu do práce!“ křičí do davu opakovaně.

V té chvíli se do kotle vřavy vmísí šéf dělníků Tomáš Vandas. „Co je to tu za divadlo?“ ptá se a rozebírá situaci s Tišerem: „Tak si ji trochu uklidněte.“ Oba pánové hovoří v klidu, o žádné rozbušky prý nikomu nejde. To potvrzuje i zelený Ondřej Liška. „Pochopte, ovládli ji emoce. Je to žena,“ snaží se Tišer chlácholit Vandase a dodává: „Jen jsme si to sem přišli vyslechnout.“ Vandas opakuje výzvu ke zklidnění a dodává: „Těžkej život máme dneska všichni.“

Pochod centrem Ústí nad Labem DSSS řádně na 1. Květen ohlásila. Vedení města ve spolupráci s dalšími orgány připravilo opatření k zajištění bezpečnosti občanů. Ve městě se v tu dobu konala řada dalších prvomájových akcích na různých místech. Na nedalekém Lidickém náměstí se například s lidmi setkali primátor Vít Mandík a jeho náměstkyně Zuzana Kailová, o kterých se nyní mluví zejména v souvislosti s kauzou Vítání občánků. Kvůli té bude sněmovna rozhodovat, zda poslankyni Kailovou vydá policii.

Účastníci demonstrace, která startovala na Mírovém náměstí, se vydali na pochod ulicemi Revoluční, Panská, Špitálské náměstí, Pařížská, Dlouhá a Haltonská a zpět na Mírové náměstí. Do této části města policie nepouštěla vozidla a omezen byl i provoz hromadné dopravy. Na místě fungoval antikonfliktní tým a připraveny byly posílené pořádkové jednotky.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…