Vánoce mají moc velkou uhlíkovou stopu. Jan Zahradil má obavy, co s nimi příští rok provede EU

26.12.2019 21:22

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) prostřednictvím svého facebookového profilu okomentoval názory některých environmentalistů, kteří poukazují na to, že jsou Vánoce velkou ekologickou katastrofou. Ekologové vyjmenovávají, že během svátků vznikají hromady odpadu, kácejí se vánoční stromky, nakupují se hračky z Číny, pojídá se maso a také se hojně cestuje. Zahradil na to sarkasticky burcuje se svým řešením. „Což takhle zařadit měření vánočních emisí CO2 do European Green Deal?“ píše a v humorném stylu dodává, co by pak mohlo čekat ty, kteří by se rozhodli snižování „vánočních emisí“ nerespektovat.

Vánoce mají moc velkou uhlíkovou stopu. Jan Zahradil má obavy, co s nimi příští rok provede EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
„A máme to tady. Ty zpropadené Vánoce ruinují planetu a jsou prý ‚environmental disaster‘. Jí se moc masa, používá se moc nerecyklovatelného balicího papíru, kupuje se moc hraček z Číny a taky se moc cestuje atd.,“ píše Zahradil s přihlédnutím k obsahu článku na serveru Politico.eu, v němž si environmentalisté stěžují na to, jak jsou vánoční svátky špatné.

„A jestli máte umělý vánoční stromek (neznám nikoho takového), musíte ho používat aspoň deset let za sebou, protože jeho výroba zanechává velkou uhlíkovou stopu. Použití opravdových vánočních stromků zase plundruje evropské lesy. Zatím evropští environmentalisté nezaznamenali český kapří masakr, ale to je jen otázka času,“ pokračuje europoslanec.

„S tím se musí něco udělat! Což takhle zařadit měření vánočních emisí CO2 do European Green Deal? A jestli tři roky za sebou emise neklesnou pod nějakou arbitrární hodnotu, přijmout na to třeba nějakou směrnici...,“ poznamenává ještě sarkasticky.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

European Green Deal, tedy takzvaná evropská zelená dohoda, na niž Zahradil naráží, je plán Evropské komise, podle něhož by se Evropa měla do roku 2050 stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Plán předpokládá snížení emisí skleníkových plynů v energetice i v dopravě nebo přijímání opatření k tomu, aby se neutralizovaly vytvořené emise oxidu uhličitého (CO2), například výsadbou stromů.

Česká republika se k ambici přihlásila, jelikož se do závěrů zasedání Evropské rady podařilo prosadit zmínku o jaderné energii, což požadoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…