Vánoce si zkazit nenecháme, vzkazují z obce, kterou proslavil hořící muničák

24.12.2014 19:05

Obyvatelé Vlachovic na Zlínsku si vánoční svátky výbuchy muničních skladů v části obce Vrbětice zkazit nenechají. Vánoce slaví jako každé jiné, v intimním prostoru svých rodin, ale také na bohoslužbách spolu s ostatními spoluobčany. Na evakuace a další nepříjemnosti, které jim přinesly neblahé události posledních měsíců, se při tom snaží nemyslet.

Vánoce si zkazit nenecháme, vzkazují z obce, kterou proslavil hořící muničák
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

Naopak, někteří i v této situaci pamatují na jiné. Třeba třiadvacetiletý muzikant Filip Fryzelka složil vánoční píseň. Její vznik a publikaci na internetu orámovaly oba výbuchy muničních skladů. Písnička měla být původně určena dětem bez domova, po výbuších ji Fryzelka věnoval i lidem z Vlachovic a okolí. Mladík, který pracuje v rodinné bednářské firmě, jim chtěl udělat radost.

Pobavili se při natáčení videoklipu, ve kterém hrají lidé z obce od nejmenších dětí až po Fryzelkova dědečka. "Život na Valašsku byl vždycky tvrdší a snad i proto se většina z nás i dnes snaží hledat ve smutných věcech pozitiva a smát se i v této neklidné situaci. A oproti lidem ve válkou zmítaných zemích se zde máme skvěle," řekl ČTK Fryzelka.

Vánoce slaví stejně jako každý rok, bez ohledu na výbuchy. "Svátky vnímáme v poklidu. Nechceme se zaobírat tím, že budeme myslet na muniční sklad. Možná si jen vzpomeneme na vojáky a pyrotechniky, kteří tam jsou, že nemohou trávit Vánoce se svými dětmi a manželkami," dodal. Sám se těší na to, až usedne s rodinou k večeři a pak vyrazí na půlnoční mši.

Na ni se chystá vlachovický farář Vavřinec Černý. Nazdobený kostel se stromečky a betlémem čeká nejprve odpolední mše pro děti. Vrcholem pak bude půlnoční mše se zpívanou Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. "Mám ji strašně rád, protože když se postavím před lidi a podívám se jim do očí, vidím světélka vánočních stromků, radost z dárků a pohodu. Vánoce, svátky rodin, jsou krásným časem," řekl ČTK Černý.

Podle něj si lidé výbuchy muničních skladů Vánoce pokazit nenechají, byť prožili několik dní veliké nervozity. "Musím říct, že pro starší lidi to bylo opravdu veliké trauma. Je tady mnoho lidí, kteří nikam nevycházejí, jen na dvorek nebo do obchodu. Najednou museli opustit dům, králíky, pejska, kočičku, slepice či kravku a odejít neznámo na jak dlouho. V tom bylo to trauma, že nevěděli, na jak dlouho to bude," připomněl Černý.

Podle něj ale přípravy svátků, úklid či pečení cukroví, ale možná přehlušily bázeň a strach vyvolané výbuchem muničních skladů. "Vánoce tu ránu nějakým způsobem možná zahojí," mínil vlachovický farář. Dodal, že lidi uklidnily také kroky vedoucí k vyřešení situace, které vedou k tomu, že nechtěná munice vrbětický areál v příštím roce navždy opustí.

V areálu ve Vrběticích vybuchl v polovině října sklad s desítkami tun munice a počátkem prosince tam explodoval další sklad, ve kterém bylo uskladněno téměř 13 tun munice. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …