Vánoce ve Sněmovně. Poslanci si předávají dárky, Babiš přál podnikatelům do nového roku férové prostředí

18.12.2015 11:04

Poslanci si opět sedli do sněmovních lavic, aby se pokusili protlačit třetím, tedy konečným hlasováním kontroverzní elektronickou evidenci tržeb (EET). Jak to ale vypadá, tak scénář koalice může být podobný jako minulý pátek, kdy blokovali mimořádnou schůzi o EET poslanci opoziční TOP 09 a ODS.

Vánoce ve Sněmovně. Poslanci si předávají dárky, Babiš přál podnikatelům do nového roku férové prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2016 byl schválen. Pro bylo 104 poslanců

Páteční jednání Poslanecké sněmovny o elektronické evidenci tržeb narazilo na blížící se Vánoce. Poslanci si totiž mezi sebou rozdávali dárky, ovšem to narušilo chod Sněmovny.

„Kolegyně, kolegové, já vás prosím o klid. Prosím rozdavače dárků, aby s rozdáváním dárků počkali až po jednání Poslanecké sněmovny, jakkoliv je čas předvánoční,“ musel je napomenout předseda PS a zároveň řídící schůze Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda si od zákona o zavedení elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky – tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. TOP 09 a ODS předem ohlásily, že přijetí zákona v dolní komoře zablokují stůj co stůj.

Pokud zákon v Parlamentu projde, v první fázi by se elektronická evidence tržeb týkala restaurací a hotelů, za sedm měsíců po přijetí zákona. Za další tři měsíce by se nová povinnost týkala velkoobchodu a maloobchodu. Po roce by se elektronická evidence tržeb týkala ostatních s výjimkou řemeslníků, těch by se nová povinnost nedotkla dříve než za 25 měsíců.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale dal na srozuměnou, že rozhodnutí o EET padne nejpozději v lednu. V úvodu pátečního jednání prohlásil, že cílem zákona je vytvoření transparentního a férového podnikatelského prostředí v ČR. Podle něj EET ochrání poctivé podnikatele před těmi, kteří daně neplatí.

„Nikdo nemůže popřít, že drtivá většina podnikatelů po takovém prostředí volá. Podnikatelé požadují prostředí, ve kterém mohou své podnikání úspěšně a svobodně rozvíjet. Prostředí, ve kterém dosáhnou úspěchu ti, kteří ke svému podnikání přistupují zodpovědně, kteří investují svůj čas, energii a své schopnosti, aby jim pak odměnou byli spokojení zákazníci a samozřejmě finanční zisk,“ uvedl Babiš.

Fiala: Bude to drahé!

Po Babišovi si vzal slovo předseda ODS Petr Fiala. Kromě jiného řekl, že opatření pomůže výběru daní nanejvýš u sedmi procent šedé ekonomiky, přičemž se negativně dotkne všech podnikatelů.

„Současná vláda se zavedením elektronické evidence tržeb snaží přenést povinnost, kterou má stát, tedy výběr daní, na malé a střední podnikatele, protože sama tuto svoji povinnost nevykonává, nebo má Ministerstvo financí pocit, že tuto svou povinnost vykonává nedostatečně. Já si to nemyslím a zjevně si to nemyslí ani řada zaměstnanců a pracovníků Ministerstva financí. Je to úplně naopak. Stát v současné době dostává od všech podnikatelů a živnostníků pravidelné informace o jejich podnikání, má tyto informace k dispozici a může podle nich jednat,“ zdůraznil ve své řeči Fiala.

Pracovníci finančních úřadů podle něj dobře znají subjekty, které pod ně spadají, a kromě vlastní databáze čerpají i z jiných podnětů. „Plošně zvyšovat restrikci nepovede k větší ochotě lidí platit daně,“ zdůraznil šéf ODS.

Podle něj bude zavedení elektronické evidence tržeb podnikatele stát až třicet tisíc korun ročně, přičemž podnikatelé budou potřebovat i kvalitní internetové připojení. „V návrhu zákona se píše, že za případné výpadky připojení a jeho kvalitu nese odpovědnost podnikatel,“ zmínil k tomu lídr ODS s tím, že na některých místech ČR to bude nemožné, anebo velmi drahé.

Jde o reklamu!

Poslanci se při diskusi o zavedení EET přeli i o to, zda je možné zpoza řečnického pultu vyzdvihovat služby jedněch mobilních operátorů na úkor jiných. Debatu vyvolal Jiří Zlatuška (ANO), když promluvil o tom, že když jeden operátor nemá někde pokrytí, podnikatel může přejít k některému ze dvou jiných. Další poslanci ovšem poukazovali na to, že dělá nepřípustnou reklamu. Evidence tržeb je přitom na přenosu dat založena.

"Dokonce si myslím, že porušujete zákon," řekl na adresu poslance ANO šéf klubu TOP 09 a Starostů František Laudát a označil Zlatuškovo vystoupení za čistou reklamu. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura žádal, aby Zlatuška nedělal ve Sněmovně obchodní sdělení.

Je možné, že dnes bude v jednací síni dlouze promlouvat i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten se totiž minulý pátek v jednacím sále dlouze rozhovořil o kauze Vrbětic a dal na srozuměnou, že v debatě o případu podivného skladování munice bude pokračovat i příští pátek, tedy dnes. Dnes dopoledne prozatím Kalousek vystupoval jen v rámci krátkých připomínek.

Postup jednání Sněmovny o evidenci tržeb může skončit u soudu. Pravicové opozici se totiž nelíbí, že koalice minulý pátek schválení programu schůze učinila v rozporu s jednacím řádem. „Sejdeme se u Ústavního soudu, když teď budete hlasovat! A podávám námitku proti postupu předsedající,“ řekl třeba v tomto kontextu poslanec ODS Marek Benda. Podle hnutí ANO to ale jsou jen „rétorické kličky“.

ANO chce změnou jednacího řádu zkrátit diskuse

Hnutí ANO chce na začátku příštího roku navrhnout změnu jednacího řádu sněmovny. Čas na projednání zákonů by měl být omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby, řekla na tiskové konferenci místopředsedkyně hnutí Jaroslava Jermanová. ANO chce totiž v budoucnu předejít obstrukcím, které provázejí právě projednávání předlohy o zavedení elektronické evidence tržeb. Při návrhu změny pravidel pro projednávání zákonů se prý ANO inspirovalo v Německu.

„Každý zákon by měl nějakou dotaci, ta by byla rozdělena mezi kluby,“ popsala Jermanová princip takzvané strukturované debaty. Čas určený klubu by pak mohli vyčerpat buď jednotliví poslanci, kteří se předem přihlásí v rámci svého klubu, nebo jeden poslanec.

Podle Martina Plíška z opoziční TOP 09 jde ale o další pokus o prosazení „náhubkového“ zákona a o umlčení opozice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …