Vánoční nálož od Jiřího Menzela: Kdyby došlo na lámání chleba, většina národa by asi vzala roha. Když slyším Zemana, jak… je mi z toho nanic

25.12.2015 8:55

Režisér Jiří Menzel poskytl týdeníku Rozhlas předvánoční rozhovor, ve kterém přišla řeč i na politiku či na uprchlíky.

Vánoční nálož od Jiřího Menzela: Kdyby došlo na lámání chleba, většina národa by asi vzala roha. Když slyším Zemana, jak… je mi z toho nanic
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jiři Menzel s chotí

„Z věcí veřejných a doby jako takové mívám občas vrásky,“ říká režisér. Rozdíl mezi bohatými a chudými se podle něj zvětšuje. „Populace na zeměkouli se dává do pohybu a bojím se toho, co může za pár let čekat moje holky. Navíc z našeho českého oudolíčka před válkou v roce 1938, potom po neblahém únoru v roce 1948 a po okupaci v roce 1968 odešlo mnoho slušných občanů. A teď po sametce, když se otevřely hranice, ti podnikavější také mizí. Zůstává plebs, ti nemyslící, a ti tu teď jsou bohužel v přesile,“ konstatuje.

Celý rozhovor ZDE

Soudí tak podle toho, jakého nám tito lidé podle jeho slov zvolili prezidenta. „Je velmi bezohledný a velmi chytrý, a to je nebezpečná kombinace,“ říká o Miloši Zemanovi Menzel. „A taky pozoruju, s jakým zalíbením si hýčká své ego, v tom je možná horší než Václav Klaus,“ dodal. V souvislosti se Zemanem také uvedl, že se díky němu naposledy zasmál. Byť to byl podle jeho slov hořký smích, a to když viděl v médiích, jak se autokary sváželi u příležitosti svátku 17. 11. 1989 Zemanovi příznivci do Prahy a byla kolem něj vytvářena potěmkinovská vesnice.

„Když vidím prchající rodiny s dětmi a pak slyším pana prezidenta, jak je nazývá podvratnými živly, je mi z toho nanic,“ vyjádřil se Menzel také k situaci uprchlíků. Jak říká, vyrůstal v křesťanské Evropě, a tak myslí křesťansky. „Křesťansky vychovaný člověk má pomáhat těm, kteří to potřebují. Vždyť i Češi kdysi utíkali ze země, a z méně nebezpečných důvodů, nešlo jim o život,“ uvedl. 

„Když tolik lidí odejde ze svých zemí, jaká bude úroveň a perspektiva těch, kteří zůstanou?“ ptá se však Menzel a uvádí, že bolševici v roce 1968 u nás nechali schválně otevřené hranice, aby „ti myslící“ odešli. „S každým exodem se snižuje úroveň národa,“ konstatuje.

Podle Menzela jsou Češi vyčuraným národem, který vždy čeká, až situace přejde, a vycházíme ze všech „problémů“ lacino. „A tak si sebe málo vážíme. Kdyby znovu došlo na lámání chleba, bojím se, že většina naší populace by asi vzala roha,“ podotkl.

Menzelovi se mimo jiné ale také nelíbí, že v české společnosti je důležitější obchod než slušnost. 

V souvislosti se svou dcerou se Menzel vyjádřil také k dětským pořadům v televizi či ke knihám. „Některé dětské programy gumují dětem mozek. A když kupuji dceři knížky, žasnu, jaké blbiny se dnes pro děti píší a malují,“ uvedl a zavzpomínal na totalitu, kdy se podle něj vydávaly lepší, a nejen dětské, knihy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…