Vánoční nářez Martina Fendrycha: Ježíš byl menšina, lůza ho ukřižovala. My nejsme křesťané, ale postkomunisté

23.12.2019 20:24

„Když pozorujete, co se u nás děje, vidíte, že Česko není křesťanská civilizace, křesťané jsou zde na obtíž, většina je odmítá, posmívá se jim jako bláznům či pokrokářům (progresivistům). Jsme postkomunistická země, postkomunistická civilizace,“ píše ve svém komentáři pro server Aktuálně.cz spisovatel a novinář Martin Fendrych. Upozorňuje, že slovo „křesťanství“ dostalo od politiků „nový obsah“. „Z křesťanství se stal tomahavk zaseknutý do lebky muslima, který byl pasován na světového teroristu,“ tvrdí. Politici by podle něj při hájení „křesťanské civilizace“ museli například přijmout 40 uprchlických dětí z Řecka.

Vánoční nářez Martina Fendrycha: Ježíš byl menšina, lůza ho ukřižovala. My nejsme křesťané, ale postkomunisté
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
Fendrych ve svém komentáři upozorňuje, že Vánoce jsou svátky původně nikoli konzumní, nýbrž křesťanské, a podivuje se nad dnešním pojetím svátků. Slovo „křesťanství“ podle něj dostalo od politiků „nový obsah“. „Už nejde o Ježíše Krista, jeho cestu, učení, ukřižování, nýbrž o cosi jako ‚opak islámu‘. Z křesťanství se stal tomahavk zaseknutý do lebky muslima, který byl pasován na světového teroristu,“ píše.

Prý dnes slouží též jako „symbol couvání dozadu, návratu, odmítnutí kupříkladu rovnosti mezi pohlavími či vytvoření většího prostoru pro menšiny nejrůznějšího druhu od homosexuálů až po cyklisty v době spalovací – motorové“.

Schytává to od něj i prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček. „Odsuzuje celé skupiny lidí jen proto, že uvažují jinak, na Twitteru žehná svým ‚přátelům‘, jako by byl kněz či papež,“ naváží se do Ovčáčka Fendrych. „Noví křesťané“ podle něj odmítají i „mladé lidi, studenty, kteří dávají veřejně najevo starost o měnící se klima a žádají vlády, aby změny brzdily“.

Následně se Fendrych jal shrnout podstatu křesťanství. „Ježíš se narodil ve chlévě, představoval menšinu, konzervativce, tedy farizeje (jeden z proudů antického judaismu, pozn. red.), byl zcela odmítnut, politicky byl nepřijatelný a masami odmítaný, o čemž svědčí volání davu, který Piláta vyzýval ‚ukřižuj‘ a vybral si k trestu pomalé, kruté smrti Ježíše místo vraha. Křesťanství je ze své podstaty nemasové (Bible mluví o tom, že křesťanů bude ‚jako soli‘, tedy že budou menšinou), obrácené nikoli k moci, ale k bezmoci, nabídnuté ne silným a manipulujícím, ale slabým a okolnostmi zmítaným,“ přemítá novinář.

A píše, že by politici, pokud by opravdu hájili „křesťanskou civilizaci“, „nemohli odmítat pomoc slabým, pronásledovaným, zavrženým, poníženým“. Podle komentátora by museli například přijmout 40 uprchlických dětí z Řecka. „Notabene když se jim doma hlásí desítky rodin, jež nabízejí, že se o ty děti postarají,“ doplňuje.

„Když jsou ty Vánoce, nemůžete si nevzpomenout na čínské pronásledované křesťany a skupinu, která u nás žádá o azyl. Jen desetině byl stát ochoten pomoci,“ poukazuje dále a ukazuje i na to, „jaké Vánoce čekají masu lidí v exekucích“.  

„Když čtete Bibli, chápete, že Ježíš nefandí těm, kteří vyrobili dluhové zákony, ani politikům a vládám, které odmítají pomoci pár desítkám lidí. Nabízí se těm na druhé straně a nás vybízí, ať na ně nikdy nezapomínáme,“ komentuje.

Česko podle Fendrycha není křesťanská civilizace. „Křesťané jsou zde na obtíž, většina je odmítá, posmívá se jim jako bláznům či pokrokářům (progresivistům),“ přiostřuje a píše, že jsme „postkomunistická země, postkomunistická civilizace“. „Na Vánoce musíme dávat dárky, ale mnohdy nedáváme to, co je potřeba. Ježíška držíme pevně přikšírovaného v jesličkách a nepouštíme ho ven. Dospělého (ukřižovaného) ho nechceme vidět,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…