Vánoční strom se rozsvěcel na Staroměstském náměstí i Pražském hradě

01.12.2012 22:30

UVNITŘ FOTOGALERIE Tisíce lidí sledovaly v podvečer rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Na Pražském hradě zase rozsvítila strom první dáma Livia Klausová.

Vánoční strom se rozsvěcel na Staroměstském náměstí i Pražském hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Pražském hradě rozsvítila Livia Klausová vánoční stromek a zahájila veřejnou sbírku na pomoc sociálně znevýhodněným dětem. Poté rozdávala perníčky

Vánoční stromy se v sobotu rozsvěcovaly i na jiných místech metropole. Na Jiřském náměstí Pražského hradu rozsvítila strom manželka prezidenta Livia Klausová, která tím také odstartovala vánoční část veřejné sbírky, jejíž výtěžek bude věnován na pomoc sociálně znevýhodněným dětem.

Vánoční smrk ze západočeských lesů se na Staroměstském náměstí nerozsvítil najednou, tisíce malých žárovek a imitace staročeských ozdob se rozsvěcovaly postupně asi dvě minuty. Světelným představením byly na náměstí zahájeny i vánoční trhy, které potrvají do 1. ledna.

Hlavní pražský vánoční strom, který vyrostl u obce Holoubkov na Rokycansku, je letos laděn do tónů zlaté, červené, bílé a medové. Zdobí ho napodobeniny slaměných ozdob, velké perníčky ve tvaru sněhuláků či zvonků a nasvícené červené mašle. Špičku téměř třicetimetrového smrku zakončuje klasická zlatá vánoční špice. Veškerá symbolika letošních staroměstských Vánoce odkazuje k staročeské tradici.

Přijeli sboristé až z Finska či Ruska

Rozsvěcení stromu předcházel koncert sborů, které na náměstí zpívaly celé odpoledne. Kromě českých zpěváků vystoupili i sboristé z Polska, Maďarska, Ruska nebo Finska. Samotné rozsvícení, které doprovázely světelné efekty a dynamická hudba, přijali lidé na náměstí s nadšením a potleskem. Organizátoři odhadují, že přišlo na 40.000 lidí.

Na místě bylo několik vozů záchranné služby i hasiči, přilehlé uličky byly zataraseny zábranami. Magistrát také předem upozorňoval, že na náměstí by neměly chodit rodiny s kočáry a dětmi do šesti let. Přesto jich byly na náměstí desítky, v hustém davu lidí se jen těžko prodíraly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…