Varování Babišovi od mocichtivých policistů? Bohumil Pečinka má obavy, že tady nejde jen o předvolební kampaň

11.08.2017 11:34

Komentátor Bohumil Pečinka napsal pár slov k policejní žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Nejde prý o boj zlých proti hodným, ale o boj lidí, kteří touží po moci, s lidmi, kteří touží po moci ještě víc.

Varování Babišovi od mocichtivých policistů? Bohumil Pečinka má obavy, že tady nejde jen o předvolební kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Případ firmy Čapí hnízdo vypadá poměrně jednoduše. Někdo se asi chtěl zahojit na evropských dotacích, ale věděl, že by na ně nedosáhl, kdyby firma zůstala součástí mamutího holdingu. Tak se onen někdo zřejmě pokusil o dotační podvod, píše Bohumil Pečinka na sociální síti Facebook. Faktem je, že definitivní slovo v celém případu vynese soud, pokud na něj vůbec dojde, ale ve věcné rovině je dobré ptát se, kdo je onen „někdo“, který se mohl dopustil podvodu.  

Jenže celý případ má ještě politicko-mocenskou rovinu, na kterou je dobré si posvítit. Zvlášť, když máme sedmdesát dní do voleb. Případ totiž vypadá relativně jednoduše, takže je otázka, proč se vyšetřoval přes rok. Možná proto, že policisté a státní zástupci hledali v Babišovi spojence, který jim pomůže prosadit nějaké změny, které posílí jejích postavení. Babiš jim mohl na oplátku dodávat informace na některé nepohodlné konkurenty. Obě strany byly spokojeny.

Teď se zdá, že se policisté od Babiše emancipovali, ale občané podle Pečinky moc důvodů k radosti nemají.

„Kriminalizace české politiky pomůže jen těm, kteří na jejích troskách budou chtít ukázat na její prohnilost a svou vlastní velikost. To není boj čistých proti špinavým. Proto není třeba z žádosti o vydání nějak zvlášť jásat. Je to boj ambiciózních proti ještě ambicióznějším a paradoxně to Babišovi může dodat další hlasy. Nějaká dotace na Čapí hnízdo je jen nástroj jedněch proti druhým ve jménu dalších. O jejich motivacích se brzy dozvíme víc,“ soudí komentátor.

Bohumil Pečinka doslova napsal:

70 DNÍ DO VOLEB aneb pokus o politický deníček

Policejní žádost o vydání předsedy ANO Babiše a prvního místopředsedy Faltýnka má dvě roviny – faktickou a taktickou. Věcně jde o velice jednoduchý, a zřejmě podvodný manévr získat evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo. Od března minulého roku, kdy o celé kauze probíhala rozprava na půdě Poslanecké sněmovny, je nejasné pouze jedno – kdo se měl pravděpodobného pokusu o dotační podvod dopustit? Vzhledem k omezenému okruhu aktérů se jedná o ten druh vyšetřování, kde musí ze strany bezpečnostních složek padnout jednoznačné ano, ano, ne, ne do několika měsíců. Proč to trvalo tak dlouho, až to zasáhlo do období volební kampaně a zřejmě ji nenapravitelně narušilo?

Na to se dá odpovědět, když rozpleteme rovinu politicko-mocenskou. Babiš je vlivný muž a bezpečnostní aparát v čele se státními zástupci s ním celé roky hrál své mocenské hry, na to, jak získat více pravomocí pro veřejnou žalobu. Babiš jim podle všeho zase „nezištně“ poskytoval informace na své ekonomické konkurenty a stal se vhodným spojencem na cestě k větším pravomocem. Nejspíš všechny tyhle věci vedly k tomu, že závěry vyšetřovatelů se pořád odkládaly a odkládaly, což jednoznačně spadá na vrub dozorových a především dohledových státních zástupců.

Rozhodně to na českou politiku bude působit destruktivně, podobně jako policejní razie na Úřadu vlády v červnu 2013. Jinak řečeno, průvodní velká slova policistů Šlachty a žalobce Ištvana a chudičké závěry čtyři roky poté. Tentokrát jde říct: skupina policistů a státních zástupců, kteří před lety vsadili na Babiše, se prostě od něj nějakým způsobem emancipovala, což nic neříká o tom, jestli dotační podvod byl nebo nebyl spáchán.

Kriminalizace české politiky pomůže jen těm, kteří na jejich troskách budou chtít ukázat na její prohnilost a svou vlastní velikost. To není boj čistých proti špinavým. Proto není třeba z žádosti o vydání nějak zvlášť jásat. Je to boj ambiciózních proti ještě ambicióznějším a paradoxně to Babišovi může dodat další hlasy. Nějaká dotace na Čapí hnízdo je jen nástroj jedněch proti druhým ve jménu dalších. O jejich motivacích se brzy dozvíme víc.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …