Varování EU z lidskoprávní organizace: Už se dohodněte, jinak bude zabíjet zima

25.10.2015 17:30

Portál Britské listy přinesl zprávu, podle které varuje organizace Human Rights Watch o tom, že se na dnešní schůzce členských zemí Evropské unie a západního Balkánu musejí jednající zaměřit na odstranění utrpení migrantů a žadatelů o azyl, kteří uvízli u různých evropských hranic. To podle organizace způsobilo v září postupné uzavírání hranic Maďarska.

Varování EU z lidskoprávní organizace: Už se dohodněte, jinak bude zabíjet zima
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Ponižující zacházení s prchajícími lidmi na evropských hranicích je ostudné a musí okamžitě skončit,“ říká Lydia Gallová z Human Rights Watch a dodává, že pokud členské země EU nezačnou spolupracovat na řešení uprchlické krize, lidé budou u hranic EU letošní zimu umírat.

Ta připomíná událost z minulé neděle, kdy asi 1 400 žadatelů o azyl a migrantů muselo po dobu čtyřiadvaceti hodin zůstat mezi chorvatskou a slovinskou hranicí, protože si je obě země předávaly jako horký brambor, přičemž nakonec chorvatská policie nařídila zhruba tisícovce lidí, aby šli pěšky ze srbsko-chorvatské hranice do tranzitního tábora Opatovac ve vzdálenosti asi 15 kilometrů.

„Policie nás přiměla, abychom šli pěšky šest hodin,“ popsal nezáviděníhodný zážitek šestnáctiletý Alaa ze Sýrie, podle kterého je asi tři sta metrů před táborem policisté donutili, aby si všichni sedli na mokrou silnici, kde čekali na vpuštění do tábora skoro tři hodiny. „Podle dalších dvou mužů policisté imigranty dokonce bili,“ popisuje událost Gallová, podle které by měly chorvatské úřady nepřiměřené násilí policie řádně vyšetřit.

I přes suverénní právo zemí existují charty základních práv

Připomněla i to, že na slovinské straně hranice přispěly k odkladům údajně zbytečně dlouhé procedury ve Srebisce ob Dravi a v dalších registračních střediscích, kde trvalo pěti policistům čtrnáct hodin, než zaregistrovali asi 260 žadatelů o azyl. A i když prý skončili ve čtyři hodiny ráno, převoz do oficiálního přijímacího střediska začal až ve 13 hodin a celou dobu mezitím lidé čekali v provizorních stanech, často prý i bez topení a záchodů. „Rodiny jsou na hranicích často rozdělovány. Řada uprchlíků svědčila o tom, že byli odděleni od svých manželek, dětí, sourozenců a rodičů v chaosu překračování hranice, nastupování do autobusů anebo při vstupu do registračních středisek a neví, kdy své blízké zase uvidí,“ zlobí se zástupkyně Human Rights Watch, která připomíná, že ač mají všechny země suverénní právo kontrolovat své hranice, Charta EU základních práv zdůrazňuje, že je lidská důstojnost nenarušitelná a musí být respektována a ochraňována.

„Držet lidi na uzavřených hranicích nebude působit jako odstrašení a jen to už tak těžkou situaci zhorší,“ řekla dále Gallová, podle které by pomohlo, aby se Evropská unie spolu se zeměmi západního Balkánu dohodla na realistických řešeních, tak aby na hranicích Evropy nezavládla zima, která bude vraždit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…