Varování Merkelové: Toto by se prý mohlo stát. Záleží na ní

07.07.2020 11:35

Angela Merkelová slíbila, že do roku 2021 skončí v politice. Dle experta z německého institutu však hrozí, že když by kancléřka zůstala v úřadu i nadále, tak by to mohlo posílit krajně pravicovou Alternativu pro Německo. „V průběhu let došlo k jejím vzestupům a pádům. Před rokem to vypadalo, že její vláda nepřežije,“ vzpomenul o Merkelové politolog Joerg Friborg. Prý se vždy však dokázala vzpamatovat. „Jsem zdravá a těch několik let, co mi zbyly, si chci užít bez všech těch tlaků z předsednictví,“ myslí si dle německého poslance německá kancléřka a v politice i přes všechnu chválu nezůstane. To vše zaznělo v The Sunday Times.

Varování Merkelové: Toto by se prý mohlo stát. Záleží na ní
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí

V britském nedělním vydání The Times, tedy The Sunday Times, vyšel článek o Angele Merkelové. Německá kancléřka má totiž nejpozději do roku 2021 skončit ve vedení země a v politice obecně.

Sice prý je dobře, že nyní ještě zůstala ve vedení země, jelikož byla schopna zvládnout koronavirovou krizi. Dle Thorstena Bennera z Global Public Policy Institute v Berlíně by však každý pokus o udržení Merkelové u moci byl chybou. „Němci by z toho byli zatrpklí,“ řekl do The Sunday Times. „Jsou znepokojeni ekonomikou, jasné, ale jsou připraveni obrátit list,“ pověděl Benner o Němcích.

Celý článek ZDE

Dle něj je v Německu generace, která si myslí, že jejich čas nastal. Prý by udržení Merkelové u moci mělo hrát do karet německé krajní pravici. Německá strana AfD ve volbách do Spolkového sněmu v roce 2017 získala 12,6 %, což odpovídalo 94 poslancům. Koalice CDU/CSU, kdy předsedkyní Křesťanskodemokratické unie byla až do roku 2018 Angela Merkelová, získala méně než 33 %, což odpovídalo 246 mandátům, o 65 méně než při přechozích volbách.

Ohledně koronavirové krize, kdy Německo nemělo vysokou úmrtnost, pověděl Joerg Friborg z německého Marshallova fondu, že to byla situace přímo dělaná pro ni. „V průběhu let došlo k jejím vzestupům a pádům. Před rokem to vypadalo, že její vláda nepřežije. Ona se však vždy dokázala vzpamatovat: osvědčila se ve zvládání krizí,“ dodal Friborg.

Dle poslance Juergena Hardta však Merkelová názor na svůj odchod z politiky nezmění, i přes všechnu chválu, která na ni míří. „Ona si pomyslí: ‚Mám za sebou šestnáct let. Nezbylo nic, čeho bych nebyla schopná dosáhnout. Jsem zdravá a těch několik let, co mi zbyly, si chci užít bez všech těch tlaků z předsednictví,“ rozvedl Hardt myšlenku.

V současné době CDU předsedá Annegret Krampová-Karrenbauerová. O tom, kdo nahradí Merkelovou, by se mělo rozhodnout v létě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…