Varování: Pozor, nacionalismus skoro vyhrál ve Vídni, hrozí v Holandsku a Paříži. EU je jako Jugoslávie před rozpadem

13.02.2017 10:41

Slov Dragoslava Dedovice ohledně balkanizace Evropské unie si všímá server Britské listy. Podle jeho názoru je však ještě čas tento proces zastavit.

Varování: Pozor, nacionalismus skoro vyhrál ve Vídni, hrozí v Holandsku a Paříži. EU je jako Jugoslávie před rozpadem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Zakládající země EU dlouho představovaly svou unii evropských států jako příběh politického, ekonomického a historického úspěchu. Ale odvrácená strana tohoto slučování je příliš často ignorována – a to stále více ohrožuje budoucnost evropského projektu,“ uvedl Dedovic. 

Podle jeho slov neexistuje důsledná politická linie na Balkáně, Unii také chybí schopnost dosáhnout konsensu o vnitřních záležitostech. „Německá přísnost v úsporném zacházení s jižními státy EU na jedné straně a na druhé velkorysost vůči uprchlíkům může odpovídat současnému německému finančnímu a humanitárnímu stavu mysli. Pro vnitřní soudržnost EU nicméně obojí představuje jed,“ podotýká.  

Podotýká také skutečnost, že když bylo Řecko vpuštěno do eurozóny, všichni členové měnového klubu přivírali oči. „Totéž udělala celá EU, když blok přijal Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko,“ konstatuje.

„Dublinská smlouva, která tvrdí, že uprchlíci musejí zůstat v zemi, kde poprvé vstoupili na půdu EU, primárně chrání Německo a bohaté země na severu a vyvíjí velký tlak na země ve Středomoří. Zaťaté ignorování vznikající přistěhovalecké krize na jihu změnilo Středomoří v masový hrob a syrskou tragédii v drama uprchlíků odehrávající se po celé Evropě,“ domnívá se. Současná situace Evropské unie mu pak stále více připomíná Jugoslávii před rozkladem. Vojenská logika Evropské unie pak vyústila v sérii intervencí. Solidarita se slabšími členskými státy nebo s uprchlíky se zřejmě stala cizím pojmem. „Důsledkem toho je brexit v Londýně, Kaczyński ve Varšavě, Orbán v Budapešti a Putin, Erdogan a Trump před branami – nic z toho situaci Evropské unie nijak nezjednodušuje,“ konstatuje.

„Dnes se i v západoevropských hlavních městech nacionalismus stal opět sociálně přijatelným. Téměř k tomu došlo ve Vídni. Haag a Paříž mohou být brzy další na řadě. Stojí za povšimnutí, že západní země, které zvítězily nad národním socialismem, zřejmě postrádají protilátky, které by je chránily proti nativistickým ideologiím v moderním přestrojení – nevyvinuly jich tolik jako Německo, země, kde zlo začalo a bylo poraženo před více než sedmdesáti lety,“ uzavřel se slovy, že záchrana je poměrně jednoduchá: Představovat navenek jednotné společenství sdílených hodnot a směrem dovnitř prokazovat solidaritu.

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …