Varování Roberta Fica: Na Ukrajině hrozí velký vojenský konflikt

02.12.2014 17:17

Kvůli kritické situaci na Ukrajině je sedmdesátiprocentní pravděpodobnost, že vznikne vojenský konflikt v širším měřítku. S odvoláním na blíže neupřesněné německé zdroje to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico s tím, že těmto informacím věří.

Varování Roberta Fica: Na Ukrajině hrozí velký vojenský konflikt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Podle slov slovenského premiéra Roberta Fica, pronesených na diskuzním fóru slovenských Hospodářských novin HNClub, hrozí na Ukrajině velký vojenský konflikt, a jeho vypuknutí je pravděpodobné až na sedmdesát procent. "Mluvím o přímém vojenském konfliktu, nemluvím o konfliktu Rusko - Ukrajina, ale o velkém konfliktu," cituje jeho slova server Sme.sk.

V publiku se ale objevila námitka, že jen straší Slováky. Tu ale slovenský premiér odmítl s tím, že není důvod, proč by to měl dělat. „Není mi jasné, proč bychom měli lidem lhát. Dobře víme, že situace na Ukrajině je kritická. Víme, že se konflikt nepodařilo vyřešit, nálady jsou všelijaké. Pokud nedokážeme vyřešit problémy, tak to nemusí být jen sedmdesátiprocentní hrozba,“ řekl Fico s tím, že svému zdroji věří. Navíc prý plánuje cestu do Mosky a setkání na úrovni premiérů.

Co asi způsobilo náhlý názorový obrat nejmocnější ženy Evropy v otázce Ruska?

V souvislosti s děním na Ukrajině také řekl, že jej překvapil názorový posun německé kancléřky Angely Merkelové. Ta se vždy snažila nalézt z ukrajinské krize východisko, v uplynulých týdnech se ale skutečně na její způsoby nezvykle ostře opřela do ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli postupu Ruska na Ukrajině.

Na summitu G20, který proběhl v listopadu v australském Brisbane, s ním kvůli tomu jednala dokonce šest hodin. O čem, to nebylo zveřejněno. Že ale debata nebyla úspěšná, nasvědčuje to, že německá kancléřka nedávno mluvila o tom, že Rusko zpochybňuje mír v Evropě. „Nevím, proč najednou nejsilnější žena Evropy otočila a má takto jasný názor na Rusko,“ uvedl k nedávnému názorovému obratu Merkelové slovenský premiér.

Ten také zpochybnil, že by Ukrajina mohla brzy vstoupit do EU. Na to prý není připravena, musí splnit řadu podmínek a provést řadu reforem. To prý Ukrajina nestihne dříve, než za 15 až 20 let.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…