Varování z Bakalových novin pro STAN: Samostatným postupem na celostátní úrovni riskujete

17.04.2015 11:11

Hnutí Starostové a nezávislí se na svém dnešním sněmu pravděpodobně rozhodne ukončit pět let trvající spojenectví s TOP 09 a do krajských voleb půjde sólově. Pravděpodobně se pak zkusí prosadit i ve volbách do sněmovny, píše na názorové straně dnešních Hospodářských novin jejich komentátor Petr Honzejk. Upozorňuje ale, že hnutí STAN má tři problémy: značku, osobnosti a program. A tak je také dost pravděpodobné, že hnutí čeká zklamání.

Varování z Bakalových novin pro STAN: Samostatným postupem na celostátní úrovni riskujete
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Vysvětluje, že úspěch hnutí na místní úrovni je způsoben tím, že voliči jednotlivé kandidáty dobře znají. „Jenže jednoduchá logika, že součet lokálních úspěchů dá dohromady úspěch celostátní, nemusí fungovat,“ varuje Honzejk. A upozorňuje, že značka STAN ve veřejném povědomí zafixována není. „Když ji zadáte do Googlu, první čtyři výsledky se netýkají politického hnutí, ale kempinkového obydlí,“ argumentuje.

Podle Honzejka pro úspěch na celostátní úrovni nestačí heslo, že by se maximum věcí mělo řešit na místní úrovni. Pokud mají starostové přichystanou odpověď, že jim nejde o ideologii, ale o praktická řešení, tak hnutí, které říká totéž, už tady máme, uvádí komentátor a dodává: „Jmenuje se ANO a nic nenasvědčuje tomu, že by s ním voliči, otrávení tradičními stranami, byli jakkoli nespokojeni,“ píše Honzejk s tím, že ANO má, na rozdíl od STAN, jednoznačného a silného lídra.

V závěru komentáře se Honzejk snaží STAN odradit od jeho snahy o samostatné politické angažmá na celostátní úrovni těmito slovy: „STAN je sympatický projekt, který spolehlivě funguje do úrovně krajů. Sólování na celostátní úrovni je ale pro něj už hra s možná až nerozumnou mírou rizika.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…