Varovná slova o Rusku: Je to horší než za studené války, tvrdí komentátor

08.06.2015 22:45

Komentátor Martin Fendrych v úvaze uveřejněné na serveru Aktuálně.cz varuje, že si ruský prezident Vladimir Putin brousí zuby na další expanzi na Ukrajině, ale možná i jinde. V rozhovoru pro italský tisk Putin sice konstatoval, že by jen blázen zaútočil na člena NATO, nesmíme zapomínat, že už jednou lhal, když hovořil o okupaci Krymu. Jak dlouho se ještě nechají obelhávat Rusové? A co my?

Varovná slova o Rusku: Je to horší než za studené války, tvrdí komentátor
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že se chystá nová útočná operace na Ukrajině, a to především díky zapojení devíti tisíc ruských vojáků. Ruský prezident sice tvrdí, že pravidelná ruská armáda na východní Ukrajině neoperuje, ale stejně tak původně tvrdil o Krymu, že se na jeho okupaci nepodíleli ruští vojáci. Jenže po roce přímo na kameru řekl, že na Krymu operovaly ruské speciální síly, a to nejen s jeho vědomím, ale na jeho příkaz. Nezdráhal se prozradit, že v krajní variantě byl připraven sáhnout i k jaderným zbraním, pokud by Západ na okupaci Krymu reagoval příliš ostře.

Dřív byl svět na mrazivé vztahy zvyklý

Svým vlastním lidem Putin neustále tvrdí, že je ochrání proti zlému Západu, a aby své občany přesvědčil, že Západ je opravdu zlý, kremelská propaganda šlape na plné obrátky. Mohla se o tom přesvědčit i Česká republika, která byla zmíněna v dokumentu ruské státní televize o sovětské invazi na naše území ze srpna 1968. Ruští diváci slyšeli o bratrské pomoci a fašistických diverzantech na českém území, tedy množství lží.

„Situace je svým způsobem horší než za studené války před rozpadem Sovětského svazu. Tehdy byl Východ a Západ na mrazivé vztahy zvyklý. Kdežto nyní se vztahy prudce mění, během roku a půl je všechno jinak,“ upozorňuje Fendrych.

Hrozivé na tom podle komentátora je, že česká vláda není ve vztahu k Rusku dost razantní a náš prezident Miloš Zeman, ale nejen on, Rusku pochlebuje. Existuje dokonce podezření, že se z našeho území šíří ruské lži do zbytku Evropy.

„Nečekají nás lehké časy. Sužovanou, ničenou Ukrajinu nečekají lehké časy. Pobaltské země se připravují na nejhorší. Na obranu svobody. Otázkou je, jak dlouho se ještě Rusové nechají Putinem oblbovat. Do jakých konfliktů je tento autoritář dokáže ‚za ródinu‘ vmanipulovat. A další otázka: bude Západ ochoten se bránit? Bude toho schopen? Je to na nás,“ burcuje komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…