Varovná slova poslankyně Černochové: Soused se podívá křivě na manželku a bude zle

06.05.2016 22:53

Poslankyně ODS Jana Černochová a náměstek ministra vnitra Petr Mlsna se v pátečních Událostech, komentářích přeli o přísnější dohled nad legálními vlastníky střelných zbraní. Pravicová opozice v Česku bije na poplach. Obává se totiž, že občané zneužijí novelu zákona ke vzájemnému vyřizování si účtů.

Varovná slova poslankyně Černochové: Soused se podívá křivě na manželku a bude zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Sněmovnou dnes prošla novela, podle které policie bude moci zabavit zbraň i bez povolení soudu. Stalo se tak kvůli masakru v Uherském Brodě, kde šílený střelec vešel do restaurace a začal kolem sebe pálit. Černochová označuje za naprosto nepřijatelné takovéto rozšíření pravomocí strážců zákona. Mlsna ji však hájil.

Policie má už dnes dost možností, tvrdí Černochová

Novela se začala připravovat po výbuchu ve skladech ve Vrběticích. „A když došlo k tomu útoku v Uherském Brodě, už byla ta legislativa v podstatě připravena. Legislativa počítá s tím, že policie bude moci zabavit zbraň, pokud bude mít podezření, že je držitel zbraně nezpůsobilý k jejímu držení. Pokud se ukáže, že je držitel zbraně psychicky způsobilý, zbraň mu bude vrácena.“

Černochová kontrolovala, že tuto pravomoc má vlastně policie už dnes, a to na základě paragrafu 40 zákona o policii. Teď jen nově bude moci uplatnit sankce proti zákona dbalým občanům. „Já to považuji za naprosto zbytečné zasahování do ústavních práv občanů České republiky,“ zlobila se Černochová.  Z jejích úst také zaznělo, že za určitých okolností je třeba vnímat i osobní automobil jako zbraň, takže by se policie měla možná víc zaměřit na řidiče, kteří usednou za volant podnapilí.

Mlsna oponoval, že na základě zákona o policii smějí strážci pořádku zasáhnout teprve v okamžiku, kdy držitel zbraně zjevně ohrožuje své okolí. Pakliže se tak neděje, policie podle tohoto zákona postupovat nesmí. „A je tam důležité, že je to na výzvu. Takže ta policie zašle výzvu, a teprve když na základě této výzvy neodevzdáte zbraň, policie může konat,“ řekl Mlsna.

Poslankyně si však trvala na svém. „Pokud se tady soused podívá ošklivě na manžela, tak si lidé budou moci vyřizovat účty touto cestou,“ varovala.

Psychický stav člověka se může změnit z minuty na minutu

Do vysílání vstoupil také plk. Vladimír Voska, vedoucí psycholog Policie ČR, který novou pravomoc policistů uvítal. „Ale jsem také spíš toho názoru, že by neměla být zavedena plošná psychologická vyšetření pro všechny držitele zbraní,“ doplnil. Proč? Protože se psychický stav člověka může změnit z minuty na minutu.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…