Varovně zdvižený prst Luboše Palaty: Jsme ve válce, ale běženci jsou na naší straně

14.11.2015 13:00

Jsme ve válce, ale běženci jsou na naší straně, píše v komentáři, který zveřejnil server iDnes.cz, publicista Luboš Palata. „Lidé, kteří utíkají ze Sýrie nebo Iráku do Evropy, prchají před tím samým nebezpečím, před tím samým vražděním, které v pátek v noci zasáhlo Paříž,“ píše Palata v komentáři, pod nímž redakce serveru výjimečně neotevřela čtenářskou diskusi.

Varovně zdvižený prst Luboše Palaty: Jsme ve válce, ale běženci jsou na naší straně
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Jsme ve válce, a to přestože zatím nemáme na válečných frontách, kde se s Islámským státem přímo bojuje, své vojáky, přestože jsme nevyslali ani jedno letadlo našeho letectva. Ale dodáváme zbraně Kurdům, dodáváme letouny irácké vládě. Ale především jsme součástí té civilizace, kterou chce Islámský stát zničit,“ píše Palata v úvodu svého komentáře.

  • Celý text je ZDE

Následně tvrdí, že lidé, kteří utíkají ze Sýrie nebo Iráku do Evropy, prchají před tím samým nebezpečím, před tím samým vražděním, které v pátek v noci zasáhlo Paříž. Prý prchají před krvavou, nelítostnou válkou, v níž Islámský stát je dnes jejím nejbrutálnějším účastníkem.

Palata se domnívá, že uprchlíci nebyli a nejsou spojenci ani sympatizanty Islámského státu. „Jinak by směřovali do Mosulu, a ne do Berlína, Mnichova nebo do Stockholmu,“ vysvětluje, co jej k takovému názoru vedlo.

Přiznává, že jsme tuto válku podcenili. To ale musí skončit a Islámský stát je třeba co nejdříve zničit. „Dříve, než dokáže napáchat mnohem větší zvěrstva, než byly atentáty v Paříži,“ píše Palata.

Nepřipusťme, aby útoky vyvolaly nenávist k muslimům

Zároveň ale uvádí, že nesmíme připustit, aby teroristické akce Islámského státu vyvolaly nenávist k muslimům. „Je to zcestné, podobně zcestné, jako kdybychom si atentáty Irské republikánské armády ztotožnili s katolíky, jako kdybychom považovali za teroristy všechny Čečence,“ je přesvědčen publicista s tím, že právě nenávist k muslimům chtějí atentáty v Paříži vyvolat.

Proto považuje za nutné zabránit jakékoli mstě „pomýlenců a fanatiků“ na běžencích. „Musíme dál poskytovat pomoc běžencům ze syrské a irácké války. Uprchlíci nejsou naši nepřátelé, jsou to lidé, které postihla stejná válka, jež teď v Paříži dostihla i nás. Jsme pro Islámský stát společným nepřítelem,“ dodává Luboš Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…