Varovný hlas z Polska: Těchto lidí se musí na Ukrajině okamžitě zbavit, jinak přijde katastrofa

31.10.2014 9:19

Ve Varšavě se konalo setkání pořádané Polským institutem pro mezinárodní záležitosti. Hovořilo se o parlamentních volbách na Ukrajině i Putinově údajném záměru postavit pozemní koridor směřující na Krym.

Varovný hlas z Polska: Těchto lidí se musí na Ukrajině okamžitě zbavit, jinak přijde katastrofa
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Michal Kacewicz z listu Newsweek Polska se dívá pozitivně na fakt, že do ukrajinského parlamentu byli zvoleni převážně politici s umírněnými názory a postoji. „Po těchto volbách je zřejmé, že radikalismus jako politický projekt voliči nepřijali. Rusové právě tuto záležitost sledovali s velkým zájmem. Spoléhali se na to, že ve volbách dosáhnou úspěchu nacionalisté a Moskva bude moci i nadále obviňovat Ukrajinu z podpory fašismu,“ míní Kacewicz.

Expertka Katarzyna Kwiatkowská-Moskalewiczová se ovšem dívá především na výsledky voleb v jednomandátových volebních obvodech s pesimismem. Tvrdí, že prostřednictvím těchto obvodů může parlamentu hrozit mnoho rizik. Michal Kacewicz zase považuje doslova za prokletí ukrajinské politiky vliv místních oligarchů, kteří všemožnými způsoby tlačí své „vyvolence“ do parlamentu. „Ovládají všechny místní guvernéry, policii i média a vedle toho také mají prakticky neomezené finanční zdroje, takže mohou ovlivňovat i dění v Kyjevě. Oligarchové představují silné uskupení, které bude činit Ukrajině potíže ještě dalších spoustu let,“ tvrdí Kacewicz.

Kwiatkowská-Moskalewiczová se rovněž domnívá, že nový ukrajinský parlament nesplní velká očekávání, která do něj voliči i Západ vkládají. „Mám trochu obavy, že se může stát, že politici, kteří tak hlasitě hovořili o potřebě reforem, se uchýlí k cestě nejmenšího odporu a jimi navrhované reformy budou mít negativní dopad na společnost. Souhlasím s kolegyní Čornovolovou, která říkala, že struktura reforem je koncipována tak, aby se dotkla zejména malých a středně velkých podniků, nikoli samotných olichargů,“ tvrdí Moskalewiczová. Tento názor sdílí i korespondentka televize TVP Arleta Bojkeová. „Vlivné politické strany jsou financovány oligarchy. Bude tedy obtížné zbavit je jejich vlivu.“

Takový scénář budoucí situace může podle mínění Kwiatkowské-Moskalewiczové vyvolat další Majdan. Což by podle ní bylo velmi nebezpečné, protože odpůrci ukrajinských snah o zajištění stability v zemi by se okamžitě pokusili zemi dál oslabovat. „Každému by mělo být jasné, že země by další Majdan nepřežila. Pokud by k němu došlo, Moskva a proruští separatisté by jej zneužili ve svůj prospěch. Doufám, že všichni vlivní hráči na ukrajinské politické scéně si jsou této skutečnosti rovněž vědomi,“ upozorňuje Kwiatkowská-Moskalewiczová.

Michal Kacewicz předpokládá, že Rusko přikročí k vytvoření pozemního koridoru na Krym. „Domnívám se, že prezident Porošenko nebude mít dostatek odvahy, aby tento koridor přerušil. A jelikož mají Rusové stále větší problémy s dopravou potravin a dalších komodit přes Kerčskou úžinu, objem pozemní dopravy se bude zvyšovat. Kyjev velmi dobře chápe, že pokud bude pozemní koridor blokovat, Rusové se pokusí dobýt Mariupol,“ nastínil možný scénář událostí Kacewicz.

Polští historici a politologové ronvěž hovořili o lustračním zákoně, který byl na Ukrajině nedávno přijat. Podle Wojciecha Konończuka z Polského institutu pro mezinárodní záležitosti byl tento zákon schválen ve spěchu a má mnoho nedostatků. Tato skutečnost může mít podle jeho názoru negativní důsledky v podobě vzniku korupčního systému, který by účinek zákona značně oslabil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …