Varšava hostí schůzku 12 zemí střední a východní Evropy s Trumpem

06.07.2017 7:22

Polské hlavní město Varšava dnes hostí vrcholnou schůzku představitelů 12 zemí střední a východní Evropy, jíž se zúčastní americký prezident Donald Trump. Čeká se důraz hlavně na spojenectví v Severoatlantické alianci a také na možný dovoz amerického zkapalněného zemního plynu. Česko na schůzce zastupuje předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Varšava hostí schůzku 12 zemí střední a východní Evropy s Trumpem
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Trump do Varšavy přiletěl už ve středu pozdě večer. Dnes se nejprve sejde s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Následovat bude setkání s vedoucími představiteli 12 států zapojených do tzv. iniciativy Trojmoří, zahrnující země mezi Baltem, Jadranem a Černým mořem; dohromady představují více než čtvrtinu rozlohy EU, více než pětinu obyvatelstva unie, ale jen desetinu hrubého domácího produktu (HDP). Trojmoří podle serveru Onet.pl zapadá do historických koncepcí polských vůdců o vytváření protiváhy k Německu a Rusku.

Záměrem iniciativy je posílit severojižní propojení kontinentu jako protiváhu současné osy ze západu na východ. Vybudování nových dopravních tras nebo vedení plynu či ropy má též pomoci snížit závislost na energetických surovinách z Ruska. S iniciativou loni přišli prezidenti Polska a Chorvatska Andrzej Duda a Kolinda Grabarová Kitarovičová, a pak se přidaly další, vesměs postkomunistické země. Kromě nich se zapojilo jen Rakousko.

Jak ale píše agentura AP, někteří signatáři dnes zaujímají zdrženlivější postoj v obavě, aby Trojmoří nepřineslo rozkol do oslabené EU. To ale zastánci iniciativy odmítají. "Tvrdit, že rozdělí Evropu, lze jen ze zlého úmyslu. Ve skutečnosti region jen více přiblíží 'staré unii'. Smyslem iniciativy je posílit soudržnost, ne rozpad EU," tvrdí Bartosz Wisniewski z polského Ústavu mezinárodních vztahů.

Trump před odletem do Hamburku na summit velkých ekonomik G20 ještě přednese půlhodinový projev k veřejnosti. V polské metropoli tak stráví vlastně jen několik hodin, jak poznamenal Onet.pl, zjevně v souvislosti s tím, že Varšava prezentuje Trumpovu návštěvu jako mimořádný úspěch polské diplomacie.

"Prezident USA chce v Polsku zlomyslně předvést Evropě, že dává přednost nacionalistickým vládám před evropským společenstvím. Trumpa a (vůdce polské vládní strany Jaroslawa) Kaczyńského zlobí všechna omezení jejich moci, ať právní či soudní," usoudil britský publicista Edward Lucas v listu Gazeta Wyborcza. Návštěva podle něj poslouží oběma stranám, protože ukazuje, že Polsko není izolované a že Trump má v Evropě spojence. Může jít i o ocenění za to, že Polsko vynakládá na obranu více než dvě procenta HDP, a také signál Rusku, aby Polsko bralo vážně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…