Varvařovský skončí ve funkci ombudsmana

11.12.2013 13:20

Ombudsman Pavel Varvařovský skončí k 20. prosinci ve funkci. Oznámila to ČT24. Důvod zatím neobjasnil. Varvařovský hrozil rezignací už dříve, pokud bude Parlament ignorovat jeho doporučení úpravy zákonů. O rezignaci mluvil na jaře i v souvislosti se Stanislavem Křečkem, kterého poslanci zvolili za jeho zástupce.

Varvařovský skončí ve funkci ombudsmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

"Pan Varvařovský nám sdělil, že bude rezignovat z důvodů, které nespočívají uvnitř tohoto úřadu," řekl ve středu České televizi ombudsmanův zástupce Stanislav Křeček.

Varvařovský na začátku týdne oznámil, že odmítá rozšíření své působnosti o monitorování práv lidí se zdravotním postižením. To navrhlo Ministerstvo práce a sociálních věcí, protože se k tomu Česká republika zavázala podpisem Úmluvy OSN o právech zdravotně postižených. Podle ombudsmana není jeho úřad koncipován tak, aby působil i v této oblasti.

Veřejný ochránce práv ministerstvo upozornil, že jeho kancelář není "sběrnou institucí" pro nejrůznější agendy, ke kterým se Česko smluvně zavazuje.

Pavel Varvařovský působí v úřadu ombudsmana od 13. září 2010. Vystřídal zesnulého Otakara Motejla. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…