Váš jediný program je antibabiš, dobíral si lídr ANO Němcovou

17.10.2013 23:54

Vzájemné útoky Andreje Babiše a Miroslavy Němcové pokračovaly i v duelu televizní stanice Nova „Vaše volba“. Ač lídryně kandidátů ODS Němcová v úvodu řekla, že útoky nebere osobně, a šéf hnutí ANO Babiš se naopak přihlásil k tomu, že Miroslavu Němcovou chválil a rád by ji měl za prezidentku republiky, vzájemné invektivy pokračovaly i v přímém přenosu.

Váš jediný program je antibabiš, dobíral si lídr ANO Němcovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

První okruh otázek se týkal zdravotnictví, konkrétně těžce postižených dětí. Podle Andreje Babiše stát selhává a jeho úlohu suplují soukromé nadace. Domnívá se, že stát musí vybrat peníze, ty pak spravedlivě rozdělit. Naopak podle Miroslavy Němcové vybrané peníze určitě nebudou stačit. Pojišťovny by podle ní měly představit atraktivní programy pro pacienty, které by tím přivedly k placení více peněz do systému zdravotní péče.

V prvním kole osobních otázek dostala přednost dáma. Miroslava Němcová se ptala Andreje Babiše na privatizaci Unipetrolu a spoluúčast Stanislava Grosse, což dotázaný odmítl s tím, že šlo o „výmysl kmotra Mrázka“ a nikdy Unipetrol nevlastnil. Otázku okomentoval slovy, že „ODS je zoufalá a nemá žádný program. Jediný její program je antibabiš“. Vůdce hnutí ANO se naopak optal hlavní volební postavy ODS, proč přijala roli „čisté dámy v kmotrovské ODS“. Bývalá předsedkyně sněmovny označení odmítla s poukazem na to, že ODS je očištěna a tvoří ji slušní lidé.

Další výpady pokračovaly i v dalších otázkách. Babiš označil za hlavní důvod zdražení potravin růst DPH s tím, že tento zároveň podvázal spotřebu. Snížení DPH by jednak vedlo ke zlevnění potravin, jednak by nevedlo ke snížení výběru daní, neboť by podle něj vzrostla spotřeba. Tento předpoklad označila Miroslava Němcová za teoretický a demagogický.

V ostrém konfrontačním duchu se nesly i další vzájemné otázky. Babiš se zeptal lídryně ODS, proč její strana porušila tradici, když naznačila možnost podpory vlády ČSSD či tzv. velké koalice. „Doposud tradice byla, že voliče ODS zrazuje až po volbách, proč nyní změna tradice,“ ptal se svou pověstnou husákovskou českoslovenštinou Babiš. Naopak Miroslava Němcová se domnívá, že voliče nezrazuje ten, kdo říká, co udělá, ale ten, kdo to neříká. Kontrovala otázkou na hlavní myšlenku programu hnutí ANO, která by byla konzistentní. Andrej Babiš se vymezil vůči ODS, TOP 09 i ČSSD s tím, že jej coby někdejšího voliče ODS zklamala a proto vstoupil na politické kolbiště. Zastává se nízkých daní, zákona o státní službě a majetkových přiznání.

Miroslava Němcová na to konto označila program Babišova hnutí za nahodilý sled myšlenek a otázala se jeho předsedy, jak se staví ke svobodě jednotlivce, demokracii a svému členství v KSČ. Babiš odpověděl, že na své členství v KSČ není pyšný, ale že byl jen řadovým členem, aby se mohl věnovat profesi. „Nyní dávám práci třiceti čtyřem tisícům lidí,“ dodal. Na to se otázal, co bude Miloslava Němcová dělat, když se ODS nedostane do sněmovny. „Nebudu klepat na dveře Agrofertu,“ odpověděla s tím, že si nemůže vážit člověka, který zlehčuje oběti vlády komunistů. Na malých živnostnících podle ní stojí stát a není újmou na cti se případně mezi ně vrátit, myslí si Němcová. To je škoda, reagoval Babiš na její apriorní odmítnutí práce pro jeho společnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…