Vás mám brát vážně, pane Hollande? Věří vám čtyři procenta lidí a stejně už odcházíte, setřela prezidenta polská premiérka

11.03.2017 10:17

Donald Tusk obhájil pozici předsedy Rady Evropy, která bývá nesprávně označována za prezidentskou funkci EU. Tusk získal podporu všech zemí, vyjma svého domovského Polska. Současná vláda strany Právo a spravedlnost zuří, že její opoziční sok získal tak významnou pozici. Mezi Polskem a Francií začali létat slovní granáty.

Vás mám brát vážně, pane Hollande? Věří vám čtyři procenta lidí a stejně už odcházíte, setřela prezidenta polská premiérka
Foto: youtube.com
Popisek: Beata Szydlová, pravděpodobná nastupující premiérka Polska

Server britského deníku The Guardian informuje čtenáře o tvrdé slovní bitce mezi Francií a Polskem, resp. mezi končícím francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a polskou premiérkou Beatou Szydlovou.

Polská premiérka se v Bruselu rozčilovala, že EU je ovládána Německem a všechny ostatní země se mu podvolují. Jen Polsko se prý dokázalo postavit na odpor. V tomto duchu se polská premiérka a další politici Práva a spravedlnosti vyjadřovali před svými příznivci. Ostatní členské země EU doufají, že se Polsko zklidní.

Končící francouzský prezident Francoise Hollande neopomněl Polsku připomenout, že z fondů EU čerpá miliardy eur, v tomto programovacím období pro léta 2014 až 2020 jde přesně o 100 miliard eur, takže by se vláda ve Varšavě mohla mírnit. Beata Szydlová mu ránu okamžitě vrátila.

Celý text v angličtině naleznete zde

„To mám brát vážně vydírání prezidenta, kterému důvěřují jen 4 procenta jeho občanů a stejně už brzy nebude prezidentem?“ vysmála se polská premiérka Hollandovi. „Někteří vůdcové v Evropě věří, že si mohou za pomoci peněz zajistit úplně všechno, Já jsem včera v noci jasně řekla, že tento názor nesdílíme,“ doplnila premiérka. Novinářům také jasně řekla, že Polsko odmítne jakékoli německé návrhy na ustavení vicerychlostní Evropy.

Ostatní politici EU doufají, že polští politici brzy upustí od takto ostrých slov a znovu se zapojí do politického dění v EU. Rakouský kancléř Christian Kern konstatoval, že  EU musí hledat konsenzus. Pokud by „Polsko dlouho postávalo v koutě“, neprospělo by to ani Polsku, ani ostatním členským zemím EU.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…