Vášáryová: Bez migrantů se nebudeme mít dobře. Za Okamurou jsou peníze z Ruska. Mečiar byl psychicky nemocný. Volte Horáčka

27.11.2017 10:14

Diplomatka a politička Magda Vášáryová se v rozhovoru pro magazín FINMAG vyjádřila například k rozdílu mezi šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a slovenským expremiérem Vladimírem Mečiarem. Bez povšimnutí neponechala ani prezidenta Miloše Zemana.

Vášáryová: Bez migrantů se nebudeme mít dobře. Za Okamurou jsou peníze z Ruska. Mečiar byl psychicky nemocný. Volte Horáčka
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Magdaléna Vášáryová, diplomatka, exposlankyně NR SR

Úvodem se Vášáryová vyjádřila k výsledkům voleb v Česku, které pro ni nebyly žádným šokem. Podle ní předvolební průzkumy napovídaly, že Andrej Babiš míří za suverénním vítězstvím a že do Sněmovny se může dostat řada nových stran. „Ukazuje to zmatek a nerozhodnost v hlavách českých voličů,“ podotkla Vášáryová. 

„Je na pováženou, že vítězí ti, co křičí, že doteď bylo všechno špatně nebo že je potřeba začít od začátku. Převládá naštvanost, místo racionálního uvažování o budoucnosti se rozhodujete emocionálně. Na to jsme u Čechů nebyli zvyklí. Pravda ale je, že populistům se teď daří po celé Evropě,“ dodala diplomatka.

Anketa

Pozvedne Jiří Pospíšil TOP 09?

hlasovalo: 8171 lidí

Rozhovor ZDE

Přirovnání Babiše k Mečiarovi však Vášáryová nevnímá jako správné. „Když u nás drtivě vítězil Mečiar, byla úplně jiná situace. Bylo to krátce po rozdělení Československa, nebyli jsme v Evropské unii ani v NATO, ekonomicky jsme na tom nebyli vůbec dobře. Vy se teď máte skvěle. A místo toho, abyste se snažili mít v Evropě pevnější postavení, jdete opačnou cestou,“ řekla kriticky Vášárová, podle níž Mečiar byl odnikud a navíc psychicky nemocný. 

„Andrej Babiš je vzdělaný synáček vysoce postaveného člověka, žil v zahraničí, umí jazyky. S Mečiarem nemá nic společného. Maximálně to, že oba chtějí mít po svém boku mladou atraktivní blondýnku,“ podotkla Vášáryová se slovy, že s politikou Vladimíra Mečiara se však Slovensko potýká dodnes – a obává se, že v Česku to bude podobné. 

Následně se vyjádřila i k další straně na české politické scéně – ke straně SPD Tomia Okamury, za níž podle jejích slov jsou podnikatelé a zřejmě i peníze z Ruska. 
 
Svůj názor Vášáryová řekla také k migrační krizi. „Nezbude nám než nastavit normální migrační politiku. Bez imigrantů se nepodaří v budoucnu dosáhnout hospodářského růstu. V Česku i na Slovensku už teď chybí desítky tisíc pracovníků. Pokud se udrží stávající demografický vývoj, bude prý Německo do roku 2050 potřebovat 4,5 milionu lidí. Část těchto ekonomických migrantů budou i naši mladí, kteří půjdou za lepším,“ podotkla Vášáryová, jež se domnívá, že způsob řešení utečenecké krize představuje obrovské selhání naší společnosti. Dodala také to, že hodit do jednoho pytle ekonomické migranty s utečenci, kteří prchají před válkou, je nelidské. 
 
Závěrem pak řekla své stanovisko k prezidentským volbám. V případě, že opětovně vyhraje Miloš Zeman, bude to podle ní pro Česko, a nejen pro ně, pořádný problém. „Voliči můžou z piety zvolit Miloše Zemana, vydat se s ním na Východ a k tomu mít za rok státní pohřeb. Anebo pana Drahoše, který je dnes z mého pohledu důstojný a distingovaný pokladač věnců. Se šancemi Michala Horáčka bych to černě neviděla. Lidé se budou rozhodovat na poslední chvíli,“ uzavřela slovenská politička, jež v českých prezidentských volbách podporuje právě Michala Horáčka.
 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…