Vaše děti dupou. Nevyhazujte to maso, smrdí to. Nebudu se přizpůsobovat Afričanům. Vážné dozvuky akce, kdy Češi venčili psy muslimům před nosem

27.07.2015 11:21

K pátečnímu demonstrativnímu venčení psů v teplickém parku Šanov, kterým obyvatelé lázeňského města dávali najevo nespokojenost s chováním arabských turistů a rezidentů se na svých facebookových profilech vrátili dva její účastníci – lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie, Tomio Okamura, a teplický radní, Dominik Feri (TOP 09). Vedoucí severočeské redakce MF DNES, Daniel Veselý, přidal zkušenost nájemníka, kterému se do domu nastěhovali Arabové.

Vaše děti dupou. Nevyhazujte to maso, smrdí to. Nebudu se přizpůsobovat Afričanům. Vážné dozvuky akce, kdy Češi venčili psy muslimům před nosem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomio Okamura venčí psa v Šanovském parku v Teplicích, kde denně piknikuji arabští hosté zdejších lázní.

Anketa

Která z následujících osobností veřejného života by dle vás měla býti příštím prezidentem republiky ? (poznámka: Jde o čistě orientační anketu)

hlasovalo: 24347 lidí

Okamura uvádí, že se od nespokojených občanů dozvěděl, že lázeňští hosté z arabských zemí neustále svým hlasitým projevem v centrálním šanovském parku ruší noční klid, zanechávají po sobě každý den velké množství odpadků na veřejném prostranství, ničí parkovou zeleň a jejich nevychované děti čas od času bezdůvodně napadají návštěvníky parku a jejich čtyřnohé miláčky.

S místními občany se prý shodl, že by bylo nejlepším řešením řádné poučení lázeňských hostů ze strany provozovatele lázní o správném chování v hostitelské zemi. „Trvám na tom, že není možné, abychom se ve vlastním městě či ve vlastní zemi cítili kvůli cizincům nebezpečně. A už vůbec není možné, abychom se my ve vlastní zemi přizpůsobovali životnímu stylu Arabů či Afričanů,“ je pobouřen Okamura.

Zástupci města by dle něj měli prostřednictvím městské policie důsledně vyžadovat řádné dodržování zákonů a nařízení v této lokalitě a nezavírat před tím oči. „Já sám se budu snažit přes určitá místa pomoci s tím, aby se osvěta ohledně řádného chování hostů a dodržování zákonů začala pravidelně provádět a naplnilo se tak přání teplických obyvatel,“ ujišťuje Okamura.

Nesedíme a netočíme palcema

Teplický radní za TOP 09, Dominik Feri, na svém facebookovém profilu shrnul, co všechno dělá město pro to, aby uklidnilo situaci v šanovském parku. Do ulic již prý poslalo jednoho interkulturního tlumočníka – syrského lékaře – který navštěvuje lázeňské hosty jak v jejich „klubech“ a místech setkávání, nýbrž přímo v parku, kde ve spolupráci s městskou policií obchází jednotlivé piknikující skupinky a umravňuje je.

„A ono to fakt funguje. Ubylo nepořádku. Hosté důsledněji dodržují dobu nočního klidu. Nebude to zlepšení ze dne na den. Tlumočník nemá kouzelnou hůlku (to by stál dvakrát tolik). Postupné zlepšování situace ale cítit je – a to vám potvrdí jak městská policie, tak snad i lidé bydlící v bezprostřední blízkosti parku,“ libuje si Feri. Do budoucna prý plánuje město najmout ještě jednoho tlumočníka.

Město rovněž minulý rok v parku instalovalo dvě cedule, na kterých je v několika jazykových mutacích napsáno, na co je park vhodný, jak se chovat a co je naopak zakázáno. Feri uvádí, že se počítá i s tiskem minimálně dvanáctistránkové barevné brožury formátu A5 v nákladu 5 000 kusů, jež bude hostům distribuována, a která je bude učit, jak se chovat způsobně. Mezi hosty a městem prý slouží jako styčná plocha městská policie, která posílá své hlídky do parku v exponovaných hodinách (odpoledne a v noci) pořád.

„Není to tak, že nic neděláme. Nesedíme a netočíme palcema. Tohle není umravňování skupiny lidí, kteří mluví stejným jazykem a mají stejné návyky,“ zdůraznil Feri s tím, že řešení radnici také komplikuje i to, že se tu hosté střídají, takže se začíná s osvětou vždy prakticky od znova.

Dejte nabídku

Vedoucí severočeské redakce MF Dnes, Daniel Veselý, popsal zkušenost spoluvlastníka činžovního domu v centru teplické čtvrti Šanov, do kterého se nastěhovali arabští nájemníci. Problémy v soužití Čechů s cizokrajnými lidmi je prý celá řada. Když si například majitel domu stěžoval, že se z bytu arabských nájemníků ve dvě ráno ozýval hluk a dusot a doporučoval, aby se vybavili nějakým kobercem a nábytkem, který by hluk alespoň částečně pohltil, bylo mu prý řečeno, že arabské děti mají víc energie a že chodí spát později. „V noci fotbal hrát nemůžete! A také bych vás rád upozornil, že nelze vyhazovat kila syrového masa do krabic k popelnici. V horku to strašně zapáchá,“ zlobil se Veselý.

Do budoucna se prý zlepšení situace nedá očekávat, neboť Arabové prý své postoje a způsob života moc ochotní měnit nejsou. „No a jak to bude dál? Takhle: Chcete prodat své patro? Dejte nabídku. Dohodneme,“ uvádí Veselý.

Celý text ZDE

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…