Vatikánské rádio: Celou noc lidé manifestují. Aleppo už je sjednocené. Bašáru Asadovi se dostalo následující cti

14.12.2016 6:35

Papež František napsal syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Dopis předal osobně apoštolský nuncius v Damašku, kardinál Mario Zenari. Informovalo tom Rádio Vatikán.

Vatikánské rádio: Celou noc lidé manifestují. Aleppo už je sjednocené. Bašáru Asadovi se dostalo následující cti
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

Papež podle dostupných informací varoval v dopise před jakoukoli formou extrémismu a terorismu. Vyzval také obě strany k ukončení násilí a respektování mezinárodního práva, zejména kvůli civilnímu obyvatelstvu. 

“Prezident mne v úterý dopoledne přijal ke zdvořilostní návštěvě, která navazuje na přítomnost damašské delegace na kardinálském jmenování v Římě. Vrátil jsem se do Sýrie jako kardinál, což, jak všichni pochopili – od vlády až po syrské občany – bylo cosi jedinečného. Bylo to gesto papežovy blízkosti trpícím Syřanům. Při schůzce jsem prezidentovi Assadovi předal papežův dopis, jehož obsah lze vytušit. Je shodný s tím, co papež vždy říkal v souvislosti se syrským konfliktem, a pak se zde v prvé řadě zdůrazňuje humanitární hledisko," uvedl pro server Zenari. 

Podle jeho slov prezident Asad převzal papežův dopis s velkým uznáním. "Přečetl si jej a vyslovil ocenění. To mohu bezpochyby potvrdit," dodal Zenari. 

Anketa

Vadí vám, že o Vánocích budou zavřené supermarkety a velké prodejny?

20%
hlasovalo: 6588 lidí

Všichni si, jak dodává, přejeme zachytit záblesk naděje, rozjasňující řešení. "Není to ale jednoduché, a proto právě v tuto chvíli je nutné pokračovat cestou ukončení násilí, přístupu k humanitární pomoci a smíření. Zejména obyvatelé Aleppa nyní platí za neblahé důsledky tohoto konfliktu. Jako věřící a křesťané neustáváme v modlitbě…" sdělil Zenari. 

“Pět let jsme trpěli důsledky teroristických činů a nyní lidé – už po celou dnešní noc – manifestují na náměstích, protože konečně můžeme doufat v trochu pokoje. Válku nemá rád nikdo. Už neexistuje východní a západní Aleppo, ale sjednocené město," popsal situaci v Sýrii aleppský maronitský biskup Joseph Tobji. 

Původní text ZDE.

Vláda podle něj již před čtyřmi měsíci připravila kryty, do kterých se dostane také materiální pomoc. "Myslím ale, že nebudou stačit, protože se nečekala taková masa lidí. Je také třeba říci, že někteří obyvatelé východního Aleppa se vrátili zpět poté, co syrská armáda vstoupila do jejich čtvrtí," řekl Tobji.

O papežových slovech, která byla adresovaná prezidentovi Asadovi, informovaly podle něj všechny státní rozhlasové a televizní stanice. "Papež na Sýrii nikdy nezapomíná a tentokrát zvolil formu osobního dopisu. Velmi si tohoto gesta ceníme a doufáme, že papežův apel bude vyslechnut. Válka je vždy něco ďábelského a nepřináší pouze materiální škody, nýbrž také krveprolévání," dodal. 

“Modlete se za nás. Máte bratry – jako Kristovo tělo máte druhou plíci, kterou je křesťanský Východ. Tato plíce se zanítila a je třeba ji léčit jak modlitbou, tak skutky milosrdenství," uzavřel Tobji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…