Vážené paní úřednice, vážení páni úředníci, jste už staří, běžte pryč, bude muset říct stát. A přemýšlí se, co s tím

05.03.2015 11:15

Nový služební zákon, který stanovuje horní věkovou hranici státem placených zaměstnanců, teď trápí ministerstva, která musí řešit, jak naložit s desítkami zaměstnanců starších 70 let. Jedná se například i o Livii Klausovou. Píše server Lidovky.cz

Vážené paní úřednice, vážení páni úředníci, jste už staří, běžte pryč, bude muset říct stát. A přemýšlí se, co s tím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Livia Klausová

Tento nový zákon se nyní týká až 61 úředníků, kteří působí na všech ministerstvech. Nejvíce takovýchto úředníků se nachází na Ministerstvu financí. Mluvčí resortu Radek Ležatka vysvětluje, jak již během roku 2015 dovrší věku 70 let na patnáct zaměstnanců. „V roce 2015 ze stávajících zaměstnanců dovrší věk 70 let patnáct úředníků. Poté s nimi bude v souladu se služebním zákonem k 31. prosinci ukončen služební poměr,“ prohlásil.

Tento problém se bude týkat také jedenácti úředníků na Ministerstvu vnitra, či dvanáct úředníků na Ministerstvu práce a sociálních věcí, ostatní ministerstva již nemají tak velký počet úředníků, kterých by se nový zákon týkal. Podle serveru lidovky.cz se musí zdůraznit fakt, že z důvodu zavedené nového zákona, který stanovuje věkovou hranici v zaměstnaneckém poměru, dojde ke ztrátě vysoce zkušených úředníků.

Dle serveru lidovky.cz, který vyzpovídal několik odborníků na služební zákon, existuje přesto možnost, jak se ztrátě zkušených úředníků vyhnout. Jednotlivá ministerstva již plánují, jak tento problém vyřešit, aby nebyl v rozporu se zákonem. „Budeme zvažovat, zda bychom zmíněné zaměstnance mohli zaměstnat na dohodu o provedení práce, či dohodu o pracovní činnosti,“ informovala Jana Taušová z resortu životního prostředí. Jinou variantu chce zvolit Mministerstvo obrany, to počítá se změnou smlouvy na dobu určitou. „Zaměstnancům, kteří dovršili sedmdesát let, budeme nabízet uplatnění v pracovním poměru na dobu určitou,“ prozradila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení.

Celý text zde

Ministerstvo zahraničních věcí ještě nemá zcela jasno, jak v případě uvedení zákona v platnost bude postupovat s velvyslankyní na Slovensku Livií Klausovou, nebo s velvyslankyní v Sýrii Evou Filipi. „V současné době ještě není schváleno nařízení vlády, kterým se stanoví zásadní pravidla pro organizaci správních úřadů. Proto nelze nyní odpovědět. Systematizace služebních míst bude schválena k 1. červenci 2015,“ sděluje mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Na druhé straně obhájci tohoto nového zákona, který stanovuje horní věkovou hranici zdůrazňují, že zákon o horní věkové hranici již existuje například v soudnictví. „Hranice sedmdesáti let je již řadu let aplikována u soudců a státních zástupců pro konec výkonu jejich funkce. Čili v tomto ohledu o nějaké vybočení nejde, ba naopak,“ říká specialista na správní právo Lukáš Potěšil.

Podle některých však může sedmdesátiletý člověk držet krok s mladšími úředníky, jen je zapotřebí zkoumat každý případ zvlášť. „Takový člověk může držet krok ve všech směrech,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR Erika Konupčíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …