Vážené světové osobnosti: Paní Merkelová, co jste to provedla

08.07.2015 10:12

Skupina Avaaz složená z profesorů ekonomie přednášejících na významných světových univerzitách posílá otevřený dopis německé kancléřce Angele Merkelové. Žádají v něm, aby přestala Řecku dále vnucovat úsporná opatření, která dle jejich názoru nikam nevedou. Součástí dopisu je také petice, kterou podepsalo půl milionu Evropanů.

Vážené světové osobnosti: Paní Merkelová, co jste to provedla
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se během návštěvy Německa setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ekonomičtí experti konstatují, že nikdy nekončící úsporná opatření, která Evropa vnucuje řeckému lidu, prostě nefungují a ani samotní Řekové už je nehodlají akceptovat. „Většina odborné i laické veřejnosti z celého světa vidí, že finanční požadavky Evropské unie ničí řecké hospodářství, vede ke zvýšení nezaměstnanosti v zemi, kolapsu bankovního systému a vnější dluhovou krizi ještě více zhoršuje,“ uvádí v dopise skupina Avaaz, přičemž dále upozorňuje také na humanitární dopad krize. „Čtyřicet procent řeckých dětí nyní žije na hranici chudoby, zvyšuje se kojenecká úmrtnost a nebezpečně roste nezaměstnanost mladých lidí. Korupce, daňové úniky a špatné vedení účetnictví předchozích řeckých vlád bylo hlavním důvodem současného dluhu,“ píše se v dopise.

„Řekové splnili požadavky kancléřky Merkelové požadující úsporná opatření. Snížili platy i vládní výdaje, osekali důchody a zprivatizovali státní majetek. Dále také deregulovali a zvyšovali daně. Všechna tato opatření učiněná v posledních letech však vedla jen k tomu, že se v jednom evropském státě opakovala situace na kontinentu viděná naposledy za velké hospodářské krize před více než osmdesáti lety,“ zmiňuje skupina Avaaz s tím, že lék předepsaný německým ministrem financí a Bruselem způsobil řeckému pacientovi další krvácení, nikoli vyléčení jeho choroby.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Proto společně žádáme kancléřku Merkelovou a Trojku, aby zvážily svůj nastolený kurz a zabránilo se tak vyloučení Řecka z eurozóny. Právě teď je řecká vláda žádána, aby si přiložila pistoli k hlavně a zmáčkla spoušť. Je smutné, že tato kulka nejenom zhatí budoucnost Řecka v Evropě, ale také zároveň zdevastuje eurozónu, jež je vnímána jako maják naděje, demokracie a prosperity a trvání na současném kurzu by vedle toho mohlo mít dalekosáhlé ekonomické důsledky po celém světě,“ konstatují autoři dopisu. Připomínají v této souvislosti, že na začátku padesátých let byly mnoha státům, zejména Německu, odpuštěny minulé dluhy. „Tento krok byl hlavním příspěvkem k nastolení hospodářského růstu a míru,“ dodávají.

Také dnes je podle autorů textu nutné restrukturalizovat a snížit řecký dluh, aby se ekonomika země mohla nadechnout. „Nyní nastal nejvyšší čas pro humánní přehodnocení represivního a neúspěšného balíčku úsporných opatření, aby bylo možné přikročit ke skutečným potřebným reformám. Náš vzkaz německé kancléřce je jasný: Žádáme vás, abyste učinila tento důležitý krok pro Řecko, Německo a vůbec celý svět. Historie si bude vaše odvážné rozhodnutí pamatovat. Očekáváme, že uděláte takové velkorysé kroky vůči Řecku, které poslouží celé Evropě pro budoucí generace,“ vzkazují autoři dopisu Angele Merkelové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…