Vážený pane ministře, situace je vážná... Plagovi přišel dopis z jedné školy. Co se to děje se školáky?

25.03.2021 17:34

Zakladatelka soukromé základní školy Magic Hill v Říčanech u Prahy Martina Olivová poslala otevřený dopis ministrovi školství Robertu Plagovi (za ANO). V něm píše, že děti kvůli distanční výuce již rok zažívají velký stres a dopady na jejich celkovou duševní pohodu jsou ničivé. Podle pravidelného školního průzkumu se prý o desítky procent zvedl počet dětí, které stres pociťují. „Pokud i nadále dopustíme tento hazard s celou jednou generací dětí, budeme řešit v budoucnu mnohem závažnější problémy,“ burcuje Olivová.

Vážený pane ministře, situace je vážná... Plagovi přišel dopis z jedné školy. Co se to děje se školáky?
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Robert Plaga v Partii Terezie Tománkové

„Vážený pane ministře Plago, obracím se na Vás jako zástupce základní školy, protože považuji důsledky uzavření škol na stavu našich studentů v současné chvíli již za alarmující,“ píše Olivová a přidává výsledky vlastního školního šetření, které probíhá po celý pandemický rok.

„Aktuálně jsme provedli již čtvrtou vlnu výzkumu, a máme tedy roční statistiku, jak děti zvládaly a zvládají distanční formu výuky. Pravda, nejedná se o nijak reprezentativní průzkum, na druhou stranu je důležité, že prokazatelně přibývá žáků, kteří nezvládají distanční výuku,“ tvrdí v dopise Olivová s tím, že žáci státních škol na tom pravděpodobně budou kvůli leckdy horšímu domácímu zázemí ještě hůře.

„Děti aktuálně zažívají velký stres, dopady na jejich celkovou duševní pohodu důležitou pro učení jsou ničivé,“ varuje zakladatelka školy a dodává, že podle výzkumu se od podzimu výrazně zvýšil počet nespokojených dětí. „Situace se zhoršuje. Loni na jaře se děti zorientovaly, naučily se nové postupy a práci s IT technikou, na podzim již situaci zvládly dobře, přizpůsobily se, techniku ovládají rutinně. Nicméně aktuální situace je hrozivá,“ pokračuje Olivová.

Děti podle ní a výpovědí pedagogů věnují výuce stále méně času, jsou rezignované, demotivované, unavené a ztrácejí víru, že se do školy vrátí. „Chybějí jim běžné podněty ve škole, kontakt s kamarády, a to nejen jako interakce, ale jako nutná podpora učení. Máme také porovnání s dalšími školami, hovoříme s učiteli, rodiči a víme, že situace je vážná,“ burcuje Olivová.

Nabízí srovnání s továrnami, které i za předpokladu pravidelného testování fungují. „Vážený pane ministře, chci věřit, že opakované proklamace, že školství je prioritou, jsou míněny vážně. Děti se mají vrátit urychleně zpátky do škol a my všichni společně musíme obnovit jejich důvěru ve vzdělání, ve společnost, v budoucnost. Pokud i nadále dopustíme tento hazard s celou jednou generací dětí, budeme řešit v budoucnu mnohem závažnější problémy,“ pokračuje v prosebném tónu zakladatelka soukromé školy.

Navrhuje proto alespoň dílčí otevření některých škol a postupné kroky. „Můžeme například otevřít školy třeba jen v některých regionech, když umíme některé uzavřít, děti mohou chodit do školy na několik hodin denně bez společného oběda, mohou se střídat ročníky, mohou se střídat týdny ve škole a týdny doma, cokoliv je možné, je potřeba bez prodlení udělat a následně vyhodnocovat, budeme tak znát skutečný dopad opatření ve školách na stav epidemie,“ radí Olivová.

Navíc už jsou učitelé z větší části naočkovaní, a mohou tak bezpečně vést hodiny. „Nechme je tedy už dělat jejich práci, oni se totiž právě proto naočkovat nechali. Musíme konat. Děti nemohou setrvávat další týdny v distanční výuce. Děti se za poslední rok posunuly o velký kus dopředu v mnoha směrech, dokažme, že se posunujeme i my. Dětem to dlužíme!“ apeluje na závěr otevřeného dopisu.

V rámci výzkumu škola Magic Hill zjistila, že přibývá dětí, které výuku zvládají hůře. Zatímco v říjnu šlo na prvním stupni o 2 % z celkového počtu, nyní už je to 10 %. Stejně tak se o deset procentních bodů snížil počet dětí, které by ji zvládaly lépe. Na druhém stupni je nárůst zhoršení ještě markantnější, z 5 % v říjnu na současných 20 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…