Vážím si české svobody a dál budu nosit šátek, říká muslimská studentka gymnázia

17.04.2016 21:36

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman odolal tlaku veřejnosti a odmítl ze školy vyhodit muslimskou studentku. Nevidí pro to důvod, protože dívka původem z Jemenu má dobré studijní výsledky a chová se slušně. Rodičům pravděpodobně vadí, že se dívka otevřené hlásí k muslimské víře.

Vážím si české svobody a dál budu nosit šátek, říká muslimská studentka gymnázia
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Server Lidovky.cz přinesl vyjádření mladé dívky Eman Ghalebové, které se podle všeho bojí nejeden rodič z teplického gymnázia. Přesněji řečeno, rodiče se obávají „muslimské propagandy“, dívka se totiž nijak netají tím, že vyznává islámskou víru. Nosí také šátek, který vnímá jako projev své identity, ale kdyby v Česku existoval zákaz nošení takových šátků na školách, prý by ho respektovala.

„Česko beru jako svůj domov, protože mi dalo hodně a jsem za to vděčná. Jedna z mnoha věcí, kterých si velmi vážím, je možnost studovat na Gymnáziu v Teplicích. Jsem vděčná všem na gymplu za to, že se mnou zacházejí úplně stejným způsobem jako s ostatním studenty, bez žádných rozdílů nebo výjimek,“ napsala na svůj facebookový profil. Server prý požádal o povolení vyjádření přetisknout a dostal je.

Studentka si prý velmi váží podpory, které se jí dostává od spoluobčanů. Dokazuje to, že xenofobní názory má jen menšina české společnosti a to především proto, že o ní jako muslimské studentce mnoho nevědí. Neznalost představuje živnou půdu pro strach. Palivo k přiživování strachu z muslimů prý dodávají média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…