Vážná slova o registru smluv, Kalouskovi, Zemanovi i uprchlících. Filip se rozpovídal na Frekvenci 1

12.12.2015 19:42

Proč komunistická strana nepodpořila v Parlamentu zákon o registru smluv? Neudělal prezident politickou chybu, když si 17. listopadu na Albertově stoupl na jedno pódium s kontroverzně vnímaným lídrem Bloku proti islámu? Na tyto i další otázky odpovídal dnes v Pressklubu rádia Frekvence 1 šéf komunistů Vojtěch Filip.

Vážná slova o registru smluv, Kalouskovi, Zemanovi i uprchlících. Filip se rozpovídal na Frekvenci 1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Moderátor nejprve podotkl, že zvenku to vypadá, že KSČM nepodporuje kroky proti korupci, když její poslanci nepodpořili zákon o registru smluv. Podle Filipa ale tento zákon z hlediska boje proti korupci není důležitý. Podle něj je tento zákon dílem nátlakových skupin a vyhovuje nadnárodním korporacím. Své tvrzení ilustroval na několika případech. Například městská teplárna v Českých Budějovicích je z 80 % vlastněna městem a podle nově přijatého zákona musí zveřejňovat vše. Naproti tomu tzv. solární baroni nemusejí zveřejňovat nic.

Nadnárodní společnost nedala lidem práci, a přitom vytáhla peníze z kapes českých daňových poplatníků

Dalším příkladem je Pražská plynárenská, která podle nové právní normy musí rovněž zveřejňovat všechny své smlouvy. Ale společnost Net4Gas, kterou vlastní německá pojišťovna a kanadské penzijní fondy, nemusí zveřejňovat nic. „Vlastní velké množství trubek, neproinvestovala nic,“ podotkl Filip s tím, že tato soukromá společnost se rozhodla o několik miliard korun snížit základní jmění a tyto peníze pak vyvezla z republiky. „Nedala lidem práci, přitom si vybrala peníze z kapes českých daňových poplatníků. To je nehoráznost,“ řekl Filip.

Zákon o registru smluv není protikorupční

Podle jeho názoru zákon o registru smluv zhorší podnikatelské prostředí v naší zemi.

Uvedl také, že předkladatelé zákona o registru smluv to vše věděli, „ale nechali se inspirovat nadnárodními korporacemi, aby jim zlepšili prostředí v ČR“. Podle Filipa byl tento návrh zákona návrhem opozičního poslance. „Tento zákon byl prolobován lobbistickými skupinami. Není protikorupční. Jedněm dává více práv než druhým, přitom podle ústavy jsou si vlastnické formy rovné.

Filip by byl pro to, aby byly zveřejňovány smlouvy, které jsou placeny z veřejných peněz.

Poukázal i na to, že podle nového zákona bude muset národní podnik Budvar zveřejňovat své smlouvy, ale Plzeňský Prazdroj, vlastněný nadnárodní společností, tak činit nebude muset. „Je to normální? Přitom konkurence Budvaru bude vidět, za kolik nakupuje chmel, slad,“ posteskl si.

TOP 09 nemá budoucnost

Krátce pak Filip také okomentoval některé další události české politiky. To, že Miroslav Kalousek je novým šéfem TOP 09, je podle něj jen potvrzením jeho role, protože tuto stranu ve skutečnosti řídil právě on. Kalouska pak Filip označil za nejzřetelnější symbol korupce 90. let. TOP 09 nedává moc nadějí, Kalousek po odchodu STAN bude hledat nového partnera. „Ta strana nemá budoucnost,“ dodal Filip ohledně TOP 09.

Na otázku moderátora, zda považuje za politickou chybu, že se prezident Zeman postavil 17. listopadu na Albertově na pódium vedle kontroverzně vnímaného lídra Bloku proti islámu Martina Konvičky, odpověděl, že to za politickou chybu považuje.

Opětně také kritizoval povinné kvóty na přijímání uprchlíků. „Nepovažuji za možné, aby se nařizovaly kvóty při volném pohybu osob v EU,“ prohlásil s tím, že na rozdíl od Angely Merkelové k nám uprchlíky česká vláda nezvala.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…