Vážná sranda ve sněmovně: Premiér Sobotka má prý rád kapelu Olympic. Blažek z ODS zmínil Beatles

17.07.2014 11:22

Ke služebnímu zákonu je třeba schválit změny s ním související, a proto musela koalice předložit k tomu patřičný zákon. Při jeho vysvětlování si však nevedla příliš zdatně, a tak se do ní pouštěli především poslanec TOP 09 František Laudát a poslanci ODS Marek Benda a Pavel Blažek. Posledně jmenovaný si to vysvětlil textem písně premiérovy oblíbené skupiny Olympic a jeho stranický kolega koalici žádal, aby přestala dělat z vlády šaškovské pošťáky.

Vážná sranda ve sněmovně: Premiér Sobotka má prý rád kapelu Olympic. Blažek z ODS zmínil Beatles
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Třetí jednací den 12. schůze Poslanecké sněmovny odstartoval projednáváním návrhu poslanců Romana Sklenáka, Jaroslava Faltýnka a Jiřího Junka na vydání zákona o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona o státní službě. Stejně jako při středečním druhém čtení služebního zákona vmetl předseda ODS Petr Fiala koalici, že neproběhlo žádné jednání s opozicí, ani jí nebylo nabídnuto.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Navázal na něj poslanec TOP 09 František Laudát. „Doufám, že si Roman Sklenák a spol. uvědomí svoji zodpovědnost za chaos ve státní správě,“ prohlásil František Laudát a neodpusil si poznámku, zda ministr Jiří Dienstbier nechce, aby si poslanecký klub TOP 09 vzal v 10.33 hodin přestávku, jestli nečeká zase nějaký e-mail z Bruselu. Šlo o narážku k předchozímu dni, kdy se ministr dušoval, že zprávu Evropské komise, kterou ve sněmovně přednášel Miroslav Kalousek, on sám dostal e-mailem až v tomto čase.

Přestaňte dělat z vlády šaškovské pošťáky, vyzval Benda

Poslanec ODS Marek Benda se pak rozhodl, jak prohlásil, maličko vyzkoušet předkladatele. Požádal je, aby mu vysvětlili pasáž, v níž se hovoří o tom, že na základě výsledků výběrového řízení vláda jeho vítěze jmenuje. „Vyndejte z toho tu vládu. Takhle z ní děláte šaškovské pošťáky, pokud bude vládě předložen návrh na jmenování nějakého úředníka a ona to bude muset udělat. Co se stane, když ho nejmenuje?“ tázal se Marek Benda.

Když se nikdo neměl k odpovědi, vzal si slovo poslanec ODS a exministr spravedlnosti Pavel Blažek. „Překvapil mě optimismus kolegy Marka Bendy, že čeká, že mu někdo odpoví. Já jenom připomenu, že současný premiér Bohuslav Sobotka je velkým obdivovatelem kapely Olympic. A její frontman Petr Janda kdysi řekl, že hit, který se mu skutečně povedl, jsou Otázky. Tak já připomenu několik slov z tohoto textu: ´Pořád se jenom ptáš a odpovědi se nedočkáš´,“ pobavil Pavel Blažek sněmovnu.

Laudáta zajímalo, zda je ve sněmovně někdo, kdo je schopen odpovídat

František Laudát pak podal procedurální návrh, aby se jednání přerušilo až do příchodu premiéra, aby odpověděl na položené otázky. Jeho návrh však koalice hlasováním zamítla. „K čemu tady fakt jsme, když nám neumíte odpovědět na jednoznačné otázky?“ podivoval se Marek Benda. Jeho stranický kolega připomněl, že Roman Sklenák je fanouškem Beatles, a proto připomněl slova jedné z písní „Jak snadné je žití, když zavřeš oči. Nerozumíš ničemu, co vidíš.“ František Laudát ale přešel do vážna: „Je tu kdokoli, kdo je schopen na ty otázky odpovědět?“

Ministr Jiří Dienstbier poté zareagoval na Bendův dotaz, jak je to s nárokovým jmenováním a rolí vlády. „Když komise stanoví pořadí na základě výběrového řízení, tak je logické, že ten, kdo má udělat formální krok, třeba vláda, nebude pořadí měnit. Proto ta nárokovost. Vláda by měla respektovat výsledky výběrového řízení. Svůj vliv uplatňuje i tím, že má ve výběrové komisi své zástupce. Některé úřady z prestižních důvodů chtěly zachovat jmenování vládou či prezidentem, proto toto jmenování v návrhu zákona zůstalo,“ vysvětlil Jiří Dienstbier.

Varování pro koalici, že se rozpadne na výběru superúředníka

Jeden z předkladatelů zákona Roman Sklenák pak uvedl, že výsledek výběrového řízení je závazný. Pokud by vláda jeho vítěze nejmenovala, měl by se obrátit na soud, a ten by rozhodl. Poté opozice ústy předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury vytkla koalici, že nově zřízený superúředník a jeho zástupce budou silnější figury než ministr. „Na výběru generálního ředitele státní služby se rozpadnete, tohle bude hodně silná figura a vy se nedohodnete ani na eurokomisaři,“ varoval ještě koalici Marek Benda. Tím skončila obecná rozprava k návrhu zákona, a ten byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…